torsdag 8 maj 2008

Möte med björnen

Min man älskar att vara ute i skog och mark. Varje vår är han ute ett par nätter/tidiga mornar för att lyssna på fåglar, titta på tjäderspel och andra djur som gärna rör sig i skogen vid den tiden på dygnet. Min man älskar dessa vårnätter i skogen. I natt medan det ännu var alldeles mörkt ute gav han sig ut.

För en stund sedan - klockan sex på morgonen - kom min man hem trött med oerhört lycklig. Han hade fått se en björn på ca 75 meters håll! Min man satt på en stubbe och tittade på ett tjäderspel när han plötsligt får se en björn komma gående. Min man blir inte rädd - jag skulle ha kissat på mig av rädsla! Han blir bara så fascinerad av björnen. Björnen rör sig sakta och försiktigt och luktar där tjädertupparna nyss spelade. Björnen kom tillbaka en andra gång innan han troligtvis blev varse att någon annan fanns där. Björnen vände genast och lufsade snabbt därifrån.

Min man sken som en sol när han kom hem. Det blev en oförglömlig morgon för honom; mötet med björnen i skogen.

(fotot lånat från nätet)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Wow vilken häftig upplevelse och vilket lugn. Men jag undrar jag om inte hjärtat gjorde några extraslag där innanför västen på mannen din.

Och jag som trodde han hade kamera med sig, och så var det en lånebild... :D

Angående "ditt" rådjur, så är de fästingbärare. Men det vet du nog redan. Jag har redan fått ett fästingbett i år, och nu sitter jag här och oroar mig för om det var smittbärande eller inte. Får hålla koll ett tag, och bara för att man tänker på det hela tiden så börjar ju eländet klia :-(

Hej från Evy

Inkan sa...

Himmel vilket fantastiskt äventyr! Att få möta en björn i verkligheten även om jag nog skulle känna mig lite oroad... Tur att han ej hade hund med - då kanske björnen blivit närgången eller?

Men jag kan förstå din makes känslor; vet hur jag känt det i kroppen när jag träffat på lodjur dvs gaupa i skogen uppe i Jämtland.
Vår svenska vildkatt som ger en känsla av att man är i djungeln.

smulan sa...

Evy! Min man säger att han var helt lugn och bara fascinerad av björnen! Jag tror ju att björnen är mer rädd för människan än tvärtom när björnen inte känner sig hotad. Men när vet man det?
Jag är dock glad att jag inte var med i natt....

Usch ja, jag vet att rådjuret är fästingbärare. Fästingar är också ett "otyg" som kommit hit upp de senaste åren. Möjligen är det rådjuren som fört dem hit...

Hoppas att du inte du inte drabbats av någon fästingsjukdom, Evy!

Inkan!
Troligtvis hade inte björnen visat sig om en hund varit med. Jag tror ju att björnen flyr, om den inte känner sig hotad.
Både min man och jag har ju sett björn ett par gånger från bilen, och det upplevde jag som enbart spännande! Säkra som vi var i bilen....

Min man är en väldigt lugn person, så han säger att han blev inte ett dugg orolig. Men.... j a g vill inte träffa björnen i skogen; jag har en väldig respekt för detta djur.

thord wiman sa...

Hej Smulan!

Men...vilken formidabel naturupplevelse. Hälsa honom och gratulera!
Just så ska ett björnmöte avlöpa!

Själv har jag sett spår och pinfärsk blåbärsspillning och en gång någon mil söder om Sollefteå blivit ruten och brummad åt (varnad!).
Kom för nära en björnslagen älg. Jag erfor björnfrossa!

Är Ronja på bättringsvägen?

Hejsvejs från thord.

smulan sa...

Gomorron Thord!
Visst ska jag hälsa!

Jag hoppas slippa uppleva din upplevelse av björnfrossa....När en av våra hundar var valp så kom hon springande med en bit färskt kött som hon hittat strax vid sidan av den skogsstig som vi gick på. Jag visste att det fanns björn i området..... Jag tog valpen i famnen och s p r a n g hem!

TYvärr ser vi ingen förbättring i Ronjas ben. Ovissheten hur vi ska göra är stor....

londongirl sa...

Vilken fantastisk upplevelse att få sitta där och se björnen! JAG hade velat vara med din lugna man där ute i skogen.
Jag hade säkert haft hjärklappning och gelé i benen men vilken känsla!!!
Men jag hade inte velat se den lufsa runt där om jag var själv ute.

Hur går det för er fina Ronja? Hjälper inte hennes medicin? Jag håller tummarna här.

smulan sa...

Londingirl!
Du verkar vara modigare än mig :)!
Jag vill helst se björnen på ofarligt avstånd eller från bilen....

Tyvärr, Ronja haltar fortfarande. Fast hon är pigg i övrigt. Vi avvaktar lite till....

Trevlig pingsthelg!