tisdag 15 april 2008

Snösparv


Foto: J-B Johansson

Min kusin i grannbyn har många vackra och ovanliga fåglar på sitt fågelbord. Häromdagen såg han en hel skock snösparvar som trippade runt på snön. Visst är de vackra?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och OJ!!
Sådana fåglar har jag aldrig sett. Vad fina de var/är :-D
Hur stora är de - som en vanlig gråsparv eller större?

Tack för titten :-D
hej från Evy

smulan sa...

Evy! Jag minns inte att jag har sett snösparvar nån gång - men enligt fågelboken så ser den ut att vara i sparvens storlek; möjligen något kraftigare.
Enl. samma fågelbok häckar snösparven i närheten av snötäckta områden i svenska fjällen och på Skottlands bergstoppar.

Anonym sa...

Anita
För två veckor sedan hade jag en flock på 27 snösparvar hos mig under fyra dagar. Det var så roligt att se när dom flög alla tillsammans och dom vände hur som helst i luften. Det var första gången som jag sett dessa vid mitt fågelbord. Under en av dessa dagar som det två sädesärlor och stannade till. Tittade på snön och flög genast iväg. Jag undrar om dom klarade sig.
Harriet

smulan sa...

Harriet! Min man säger att här säger man "skära-spärn" dvs skare-staren, eftersom de kommer på våren och går gärna på snöskaren.

Tänk, att du redan har sett sädesärlan! Jag har för mig att den brukar komma runt 17 april. Jag väntar sååå på att få se den trippa runt på gården. Då vet jag säkert att våren är här....

Smulan

Anonym sa...

Hej igen Smulan.

Kan glädja dig med att HIT har sädesärlan redan kommit liksom staren och rödhaken m.fl. fåglar. Och det är ett evinnerligt kvittrande och bobyggande här i trädgården. Ärlan kom förresten redan den 31 mars vilket är en vecka tidigare än vanligt.

Hej från Evy

smulan sa...

Underbart Evy! Idag har vi minus 8 grader kallt, och det ser ut att bli en strålande vacker dag. Dagsmejan har börjat på dagarna, så visst är våren på väg!
Och jag väntar på sädesärlan...