torsdag 27 mars 2008

Byforskning


Just nu går jag en mycket intressant kurs i byforskning på SVAR i Ramsele. Det är Göran Stenmark som är ansvarig för kursen, och det är väldigt trevligt. Göran är en suverän berättare och kursledare. Roliga historier från bygden och intressanta gemensamma diskussioner avlöser varandra. Göran visar och berättar för oss många intressanta fynd från protokoll av kommunalstämmor på 1800-talet, domböcker, gamla kort och tidningar.

Att Junsele var en ort på fram-marsch redan 1897 visar denna notis från Sollefteåbladet.

Men en sodavattenfabrik....?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vilken häftig artikel. Tänk om det varit likadant idag. Nu får man leta affärer med ljus och lykta på landsbygden tyvärr.

Tack för att du delar med dig.

Hej från Evy

smulan sa...

Gomorron Evy!
En "kappsömmerska" vore väl inte så dumt att få anlita...?

Allt gott/Anita

Anonym sa...

Nä verkligen inte. Idag är inte en 36a vad den en gång var.... En figursydd klänning och kappa skulle sitta fint, men finns inte att köpa någonstans :-(

Ha en bra dag från Evy

Göran S sa...

Det ver en trevlig kurs att hålla och deltagarna var suveräna
Mvh
Göran Stenmark

smulan sa...

TACK Göran för en jättetrevlig kurs! Jag önskar den hade varat mycket, mycket längre.....

Ha det gott!
Anita

thord wiman sa...

Hej Smulan!

Du har roat dig kungligt förstår jag!
Stimulerande och spännande med din kurs i byforskning på SVAR. Det är viktigt att det finns levande länkar som knyter an och förmedlar det gamla till det nya, till det som ska komma.
Namnet Göran Stenmark klingar bekant.

Junsele minns jag mycket väl, hembygdsgården med den björnrivna tallen och något som liknade en raket som stod ute på tomten i många år.
Och djurparken, även om jag personligen inte vurmar för dessa parker.
Däremot för Betarsjön!
Sämjan är nog god fortfarande i Junsele.
Är nedläggningshotet avvärjt ang. SVAR?
Hörde du Hugin och Munin (tanken och minnet), korparna?

En hälsning från thord.

smulan sa...

Ja, Det var en väldigt trevlig kurs Thord. Och SVAR-huset är väldigt trevligt att vistas i som alltid. Hur framtiden blir för SVAR är väl fortfarande ovisst. Men hoppet att det ska få finnas kvar är givetvis stort. (Göran arbetar där bland andra - han är en fantastisk hembygdsforskare och berättare om bygden och människorna förr)

Din åsikt om djurparker delar jag med dig. Men visst är Junsele hembygdsgård vacker? Jag älskar den; den ligger så vackert ovanför kyrkan. "Björnreven tallen" är också speciell på sitt sätt.

Många hälsningar till dig!