torsdag 15 november 2007

Hömyra, Junsele


Några gamla bilder av Hömyra i Junsele.


Hömyra sommaren 1938.

Hömyra vinter 1947

Okänt årtal.

Min farfars farfar Anders Berglund (1826-1904) var en av de första grundarna till den lilla skogsbyn Hömyra utanför Junsele. År 1864 kom Anders Berglund och Jakob Jönsson med sina familjer från den närliggande byn Åkerbränna och blev nybyggare på den plats som senare fick namnet Hömyra. Så småningom flyttade andra nybyggare till byn och till slut fanns det sju familjer i Hömyra.

Göran Stenmark skriver i en artikel om Hömyra: "Nybyggarna anlade kvarn och såg i Ystersjöbäcken. Fäbodarna s.k. Hömyrbodarna låg söder om byn på andra sidan Essån. Byn hade många slåtterplatser, både kring Hömyrbäcken och vid Essån. Hömyra ligger idag avsides men förr hade man grannar i Åkerbränna och Brattforsmon. Trots det var det långt till affärer men Johan Granqvist "Skrattåbbarn" hade en liten affärsfilial, som inhystes i en liten bryggstuga på gården."

Min fff Olof Petter Berglund (1854-1933) och ffm Anna Mårtensdotter Åkerberg (1857-1941). Dottern Kristina Karolina (1881-1882).  Ett stort tack Kerstin J. för det här fotot!

Ett par av sönerna till Anders Berglund, Aron och min farfars far Olof Petter bosatte sig också i Hömyra och även flera av deras barn. År 1890 bodde det 35 personer i Hömyra och byn beboddes fram till 1948. Släkten Berglund är starkt förknippad med Hömyra.

Men idag är byn en ödeby. När jag besökte Hömyra i somras kunde jag se att det mesta av de gårdar som funnits kvar har rasat och att skogen i stort sett tagit över åkermarken. Samma bistra öde som många, många skogsbyar har drabbats av.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Fantastiskt roligt att se bilder från Hömyra där jag många gånger gått genom den numera ödelagda byn och funderat på hur det såg ut förr.

Marcus Larsson
Junsele

Farmor Ingegerd sa...

Allt slit som våra förfäder gjorde för att kunna bruka marken, tur att dom inte kan se det.
Intressant att se bilder från Hömyra.