fredag 24 augusti 2007

Ingmar Bergman

Vi var i Perth i Skottland den dagen Ingmar Bergman dog. Min man var ute på en kvällspromenad, när jag via BBC:s nyheter på TV fick se att Ingmar Bergman var död. Under hela kvällen visades långa reportage om Bergmans dödsfall och flera engelska kulturpersonligheter uttalade sig om Ingmar Bergmans storhet. I tidningarna dagen efter samma sak - långa artiklar om Bergmans filmer, produktioner och liv. Man kunde inte undgå att förstå att Ingmar Bergman var stor - även utomlands.

Jag har inte varit någon större beundrare av Ingmar Bergman. Jag har faktiskt inte förstått hans ångestfyllda filmer. Möjligen är det en brist hos mig men så är det. Jag kan dock inte påstå att jag sett alla Bergmans filmer - jag har knappt sett hela filmen "Fanny och Alexander" - men det jag sett har räckt för mig. "Fanny och Alexander" tror jag dock är den film jag skulle ha mest behållning av om jag såg hela filmen. Kanske. Tyvärr missade jag den filmen när den gick på TV senast, men det kanske kommer flera tillfällen.


De här raderna blev skrivna för att jag just läst Tom Carlssons utmärkta inlägg om Ingmar Bergman i sin blog "Tankar i trappen".

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Om du visste vilken lättnad det gav mig att läsa dina ord idag. Jag trodde ju jag var ensam om att inte vara en Fan till Ingmar Bergman. Jag ryser i stället. Har sett en film och det räckte: "Viskningar och Rop" Burr vad hemsk den filmen var. Kunde knappt tänka på filmen utan att få kalla kårar. Han måste ha varit sjuk i huvudet tänker jag ofta.
Nåja, vila i frid Ingmar trots allt. Om du nu kan göra det med alla dina hjärnspöken???
Hej från Evy

Inkan sa...

Bergman gjorde ju även film med humor. Några på 50-talet.
Och den sista härliga "Fanny och Alexander" rekommenderas! Se långfilmsversionen. DEN ÄR en litterär upplevelse. Helt enkelt fantastiskt. Och det finns både värme ocg hunor i den. Det är verkligen en storslagen episk berättelse om en familj.
Man behöver inte älska och tycka om alla filmer som Bergman gjort
(det gör inte jag) Men i mina ögon är han ändå en stor filmskapare. Trots de filmer jag inte älskar. Han gjorde ej "vanlig" underhållningsfilm -utan lät film bli konst och filmade berättelse bli till en konstupplevelse.

Smulan: jag såg din kommentar under "Bergoch Åsarne" om Planting-Bergloo - så jag skrev ett svar där:)

smulan sa...

Evy! Jag såg några intervjuer med Ingmar Bergman på TV nyligen. Han var gammal och trött, men jag fick en ganska positiv känsla för honom, trots allt. Han verkade ha försonats med sin barndom och liv...


Inkan! Bergman var helt klart en nydanare inom filmkonsten på sin tid. Jag tror också att han var en stor inspiratör för andra och en fantastisk regissör. Ingmar var stor - men han var för svår för mig.

Tack, Inkan, för ditt svar om "Eltnäset". Jag glömde bort att kolla svaret! :)Nu har jag svarat!
Hi, hi, tänk om vi är släkt...? :)