söndag 12 augusti 2007

Gammelgården i Myckelgensjö

Vi passade på att göra en tidsresa till 1700-talet, genom att besöka gammelgården i Myckelgensjö idag; den sista dagen de hade öppet för i sommar. Gammelgården är en av landets bäst bevarade bondgårdar. De flesta av de 20-tal byggnaderna tillkom på 1700-talet och de står på sina ursprungliga platser än idag. Gammelgården ägs idag av Länsmuseét i Härnösand.

Man har konstaterat genom en skattelängd att gården beboddes redan 1535, och det finns idag över 20 byggnader på gården med delvis intakta inventarier. Den siste som bodde på gammelgården var Johan Genberg med sin familj till slutet av 1930-talet, innan gården övertogs av Länsmuseét i början av 1940-talet.

Det är så intressant att vandra runt i denna historiska miljö. Lite kuriosa är det att ett antal scener ur filmen "Barnen från Frostmofjället" från 1940-talet spelades in på gammelgården och i Myckelgensjö. Jag känner själv lite släkthistoriska vingslag när jag vandrar runt på gammelgården, eftersom jag vet att en förfader till mig har bott på gården en gång i tiden.

Vi avslutade besöket med en kopp kaffe och en getostsmörgås i föderådsstugan eller förmånsstugan som nu tjänstgjorde som café. Det hus där de gamla föräldrarna fick avsluta sina dagar på gammelgården förr. Så löstes äldreomsorgen på den tiden....

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Jag har ingen aning om var Myckelgensjö ligger, men rysligt vackert var det. Tack för att du delar med dig.

Hej från Evy

smulan sa...

Evy!
Myckelgensjö ligger några mil österut från Omsjö - mot Öviks-hållet. "Nolaskogs" ...:)

Tyvärr strejkade kameran efter en stund (batterierna tog slut) så jag hann inte med att ta en bild av mangårdsbyggnaden. Men i Kjell Strandbergs länk finns ett kort av den. Gammelgården ligger väldigt vackert intill Myckelgensjön!

En bra dag!/ Smulan

Martin sa...

Hittade din sida genom släktforskningssidan. Nu längtar jag ut på landet!

Hälsningar från fast i storstaden =)

smulan sa...

Hej Martin!
Välkommen hit! Är du fast i London? Där är det verkligen inte svårt att fastna!:)
Ha det bra!
Smulan

Anonym sa...

Det finns en websajt om Gammelgården på http://skorseni.us/gammelgarden/

linda sa...

hej. jag är nästan uppväxt i myckelgensjö, är där på somrarna då min mormor och morfar har somamrstuga där. området är så förtjustande, så är det härligt och se bilder i din blogg på gammalgården, där har mormor jobbat mycket. hihi.