måndag 25 september 2006

Trattkantareller


Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Så här står det i Naturhistoriska riksmuseéts svampbok:

"Trattkantarellen, Cantharellus tubaeformis, växer på hösten i mossiga barrskogar. Hatten är brun med tydliga åsar på undersidan. Foten är brungul. Ibland hittar man trattkantareller som är helt gula, både på hatt och fot. Trattkantarellen är en mycket god matsvamp som passar utmärkt att torka. Den förväxlas ibland med rödgul trumpetsvamp och slemmurkling."
Jag har svårt att hitta trattkantareller. Jag har inte "öga" för dem riktigt - och blir osäker på om det är rätt svamp när jag hittar svamp som liknar trattkantareller. De gula vanliga kantarellerna har jag inga problem med, men de finns inte där jag bor. Tyvärr.

Men har man en sådan här kunnig gäst med duktiga svampletartalanger (och möjligen hjälp av gudarna!), så ska det väl till om jag inte ska hitta trattkantareller i skogen! Välkommen "Bosse präst" - trevligt att ha dig här igen!

Hittar vi trattkantareller så lovar jag att bjuda på den här grytan!


Älgskav med trattkantareller
4-6 pers
5-7 hg benfritt fryst älgkött (rådjur och hjort går också bra)
2 msk smör eller margarin
10 små lökar eller 4 stora, grovt skurna
10 krossade enbär
salt, svartpeppar
ca 3 dl frysta trattkantareller eller motsvarande mängd av annan svamp
3 dl vispgrädde

1-2 tsk soja

Gör så här: Lägg köttet i kylskåpet under natten så att det tinar lätt. Flisa det tunt med vass kniv, och bryn köttet i matfettet i en stekpanna eller gryta. Tillsätt löken och låt den fräsa halvmjuk. Salta och peppra. Lägg ner det frysta svampblocket att tina och häll samtidigt över grädden och blanda ner de krossade enbären.
Låt alltsammans puttra ca 15 minuter, sedan svampen smält. Smaka av med soja. Den som inte vill använda vispgrädde kan, sedan svampen tinat och all extra fuktighet avdunstat, strö över 2 msk vetemjöl, röra om noga och sedan späda med mjölk och lite kaffegrädde till lagom konsistens. Kokt potatis, potatismos eller kokt ris och en frisk sallad passar till.5 kommentarer:

Inkan sa...

Det har regnat för lite här så jag har inte hittat några trattkantareller ännu.
Men kommer regn så kommer även de. Och då brukar de växa som attan

smulan sa...

Ja, det är väl frågan om det finns trattisar här också i år. Torkan... Problemet förr om åren är att jag har haft så svårt att hitta dem! Men Bosse och andra sörlänningar (som är här som gästjägare av min man) har varje år givit mig påsar med trattisar som de hittat i skogen. Och jag vet inte hur de bär sig åt att hitta dem....

Karin Irene 60+ sa...

Dina gästjägare har förmodligen inte bara gevären med sig utan också "svampögonen". Det är därför de hittar kantareller.

Anonym sa...

Jag blev så sugen på svamp efter att ha läst din blogg att jag i brist på annat gick och köpte Arlas skogssvampsgryta! Den smakade faktiskt alldeles förträffligt, inte minst med ett glas rött till (tog det som tröst/belöning efter förmiddagens tandläkarbesök, som var smärtsam både för garnityr och plånbok...)
Tack för inspirationen!

smulan sa...

Karin! Jag hoppas också att jag kan få "ögon" för trattisar - i morgon blir det nog en tur till skogen med svampkännaren!

Peter! Ett glas vin eller två är man absolut värd efter ett tandläkarbesök! En undersökning häromsistens kostade 600 kr - det kostar mer än smärtan... Suck.