söndag 3 september 2006

Är alla mina....?

Vad är det här? Kan alla ungar verkligen vara andmammans? Eller är det "mina" barn och "dina" barn? En imponerande skara är det dock. Och en underbar syn.

14 kommentarer:

Inkan sa...

å Smulan :) det kanske är en dagand-mamma eller ett dagis för små andungar.
Och alla ungarna är egentligen i det stora hela gemensamma - om man tänker efter!
Så är det.

Kram
Inkan

smulan sa...

Ja, så är det nog. Den som tagit fotot förundrade sig över antalet ungar... Jag tycker att det är ovanligt många ungar till samma mamma - men - det är nog ett and-dagis...
Så är det :)

Anonym sa...

Eller åsse har du för lite gädder i sjön
rune

smulan sa...

Tack och lov fanns andfamiljen inte i vår sjö, Rune. För där har vi gäddor!
Kram!

Julie sa...

Oj, ja, så mange, så utrolig. Stakkar mor, hon har litt å ta vare på. Underbar bild.

Anonym sa...

Jag kollade som hastigast i en fågelbok, och enligt den brukar gräsanden lägga upp till 12 ägg, men här är det ju ännu fler ungar! Kanske finns det en mamma till i närheten, alternativt att något hänt henne så att ungarna anslutit till den här flocken?

Ejdrar och skrakar brukar kunna vara "barnvakter" åt varandras kullar, men jag har inte hört talas om samma sak bland simänder.

En riktig praktmamma verkar det vara under alla omständigheter...

Hälsn.
Peter

(Det gick inte att logga in med mitt Blogger-ID, så jag fick skriva "anonymt!)

smulan sa...

Tack för informationen Peter! Jag har fått det här fotot av en kusin i södra Sverige. Jag vet inte om det möjligen kan finnas fler änder i närheten. Men märkligt många ungar är det ju!

Samma här Peter! Jag kan inte logga in på din blog via min ID, så därför skrev även jag anonymt. Också märligt!

Ha det bra!
Anita

Anonym sa...

Gräsänder brukar adoptera andras ungar och varför dom gör så vet ingen.

Sivan

smulan sa...

Hej Sivan! Jätteroligt att du hittat hit! Hoppas allt är väl?

Jag förmodar att andmamman "adopterar" bara om en annan hona dör? Det känns verkligen "humanistiskt". Vilka kloka fåglar och vilken tur för ungarna.

Ha det gott!
Smulan

Anonym sa...

Jo tack allt är väl.
Dom tar från levande artfränder och kan få ihop en hel del ungar. Jag har sett det på något naturprogram på TVn och anledningen till att jag har lagt det på minnet är att jag bodde vid Stångån när jag var liten och gräsanden var en av mina fågelfavoriter. Svanar tyckte jag var lite vassare för dom var så stora och fina. Gräsanden har så små vingar att den får arbeta med vingarna hela tiden för att kunna hålla sig i luften, så fort den håller vingarna stilla så sjunker den nästan som en sten. Däremot så är den en baddare på att simma under vatten och där kommer vingarna väl till pass. Det har jag också sett på TVn. Det ser ut som om dom flyger.
Så brukar dom "prata" eller (som man säger snattra) ganska mycket med varandra också och det är ganska roligt att titta på.
Hälsningar
Sivan

Anonym sa...

Ber att få tacka Sivan för tillrättaläggandet!

MVH

Peter

smulan sa...

Sivan! Det är ett märkligt andbeteende du beskriver att änder "tar" ungar från andra levande andhonor! Har någon fler hört talas om detta? Jag tycker andhonor borde ha mer än "häcken" full av sina egna ungar med mindre än att behöva sörja för andras också.

Inkan sa...

Den kanske inte ser skillnad på "mina ungar och dina ungar"!
Den ser kanske barnen som det gemensamma och den vill försäkra sig om att de får mat och skydd...

smulan sa...

Nej, jag tror inte heller att fåglar ser skillnad på ungar, men det skulle vara roligt att veta om andhonor "tar" andras ungar?
Jag har varit med om en gång att lägga svalungar i ett annat svalbo, när hackspetten förstört boet och svalungarna ramlat ner på marken. Vad jag vet (jag reste iväg) övertog de nya svalföräldrarna ansvaret och ungarna överlevde.