måndag 8 maj 2006

Nu grönskar det....

(Fängsjö i sommarskrud 40-talet)


Nu grönskar det i dalens famn,
nu doftar äng och lid.
Kom med, kom med på vandringsfärd
i vårens glada tid!
Var dag är som en gyllne skål,
till brädden fylld med vin.
Så drick, min vän, drick sol och doft,
ty dagen den är din.

Långt bort från stadens gråa hus
vi glatt vår kosa styr,
och följer vägens vita band
mot ljusa äventyr.
Med öppna ögon låt oss se
på livets rikedom
som gror och sjuder överallt
där våren går i blom!J. S. Bach, text Evelyn Lindström

15 kommentarer:

Ptr sa...

Vilken ljuvlig bild! En oskuldsfull idyll, långt från krigets ondska...

Anonym sa...

Vi brukade sjunga " Nu grönskar det" i skolan. Musiken, komponerad av J.S.Bach, är så där härligt snirklig vilket gör den mycket tillfredställande att sjunga.

Din bild får mig att längta tillbaka till barndomen med cykelturer på dammiga grusvägar.

Lillan

smulan sa...

Jag funderade ett tag över vem som skrivit musiken, men kollade inte upp det. Tack Lillan!

Och visst är bilden av Fängsjö från 40-talet underbar! En bild som jag älskar.

Inkan sa...

Vilken fin bild med atmosfär.
Jag minns den sommar när jag nyss lärt mig cykla -på en damcykel så jag kunde ej sitta på sadeln. Jag kanske var 7-8 år. Men spännande var det tills jag slirade i gruset på landsvägen och skrapade upp ena låret och knäna.
Jag fick sedan gå till distriktsköterskan varje dag och byta bandage om låret: hon använde en salva som gjorde att gruset "drogs" ut och rengjorde med något som sved så att jag skrek. Och det blev inget badande i sjön på över en månad.
Jag fick ett prydligt ärr av det hela.

smulan sa...

Aj, aj att ramla på grusväg med cykel minns jag också! Det gjorde oooont!

Vad roligt att ni tycker om kortet från Fängsjö. Det är tre av mina mostrar som sitter på cyklarna. Det var nog det vanligaste färdmedlet på 40-talet - någon bil fanns inte i Fängsjö. Att cykla några mil på den tiden var ingenting - från Fängsjö ner till samhället var det "bara" 1,6 mil....

Anonym sa...

Samma sak hände mig Inkan när jag var ca 7/8 år! Det var sommar och jag befann mig på Vätö utanför Norrtälje. Jag hade tillbrigat natten hos en kompis och vi var på väg hem till mig när jag slirade i gruset och hamnade på vägen i en enda röra. Lakanen som jag använt hos min kamrat och var på väg hem till mamma med blev smutsiga och blodiga. Jag fick ett djupt sår i högra knäet samt ett stort skarpsår på vaden.

Pappa ville åka in till Norrtälje sjukhuset med mig för att få knäsåret ihopsytt men jag bönade och bad att få slippa, vilket betydde att jag inte kunde bada under resten av sommaren. Mamma gjorde rent såren dagligen med vetesuprocid ( säkert felstavat) som sved något hemskt! Det kanske var vad som användes på ditt sår också?

Jag bär fortfarande på ärren efter olyckan fast nu syns de knappt.

Jag lärde mig också att cykla på en stor damcykel och allt gick mycket snabbt. Ena minuten så höll kompisen Henry i pakethållaren och i nästa hade han släppt taget och jag susade nedför en rätt brant backe alldeles själv! Jag var i 6-års åldern, tror jag, och snart därefter fick jag en egen cykel, röd och av märket Svalan!

Lillan

Inkan sa...

Vilka äventyr vi haft :)
Just det, nu minns jag och kollade via gooogle och det hette Vätesuperoxid (3 % ?)
Det kan ju ej ha varit så starkt - en gud vad det sved och det liksom kokade i såret och gjorde så ont.
Undrar om det finns kvar idag? Jag tvivlar -nu har man ju finare tvättmedel för infekterade sår.

smulan sa...

Visst används väteperoxidlösning även idag stundtals! Jag använde vätepreoxid ofta på smutsiga bensår i mitt arbete som distriktsköterska. Väteperoxid har en desinfekterande och antibakteriell effekt och används främst på smutsiga och öppna sår - typ smutsiga skrubbsår och bensår. Det gör att det "kokar" i såret (syre avgår) och sedan sköljer man rent efteråt.

Karin Irene 60+ sa...

Jag vet inte om det bara är på min datorskärm som titelrutan SMULANS BLOG är halvt borta. Det var sammaledes på min blog. Nu har jag stoppat in följande mellan 'body' och 'head' långt upp i templaten:

add style="margin-top:40px;">

Titeln förflyttades då en aning neråt.

Inkan sa...

Hej, jag har inga problem med Smulans blogg, inte med någon annans heller. De syns bra med huvud, poster och all sidotext.

Kanske det var något tillfälligt?
Blogger.com har ju bytt servar och under en period uppstod fel för en del. Bl a jag hade problem då - men jag mejlade dem och frågade -och fick då veta detta SAMT att man skriver in en varningstext när nåon förändring är på gång. Det kan man läsa på första sidan när man ska logga in sig. Jag hade ju inte läst detta...:)

Karin Irene 60+ sa...

Inkan, du har tydligen mer tumme med Blogger-supporten än jag har. Två frågor till dem vid två olika tillfällen för åtskilliga veckor sedan. Deras svar: Läs hjälpavsnitten eller se om du hittar svaret på Forumet. Där gav jag upp. Det var helt enkelt för mycket.

smulan sa...

Tydligen har det varit lite trubbel med bloggen idag. Plötsligt kom jag inte in på Blogger med mitt lösenord! Så jag har nu bytt lösenord och uppdaterat hela bloggen. Hoppas att det är OK nu...

Karin Irene 60+ sa...

Det finns nog ingen som kommit in på sin Bloggerblog i eftermiddag. Loading...loading....loading...
Ingenting hände.

Anonym sa...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

Anonym sa...

Nice colors. Keep up the good work. thnx!
»