torsdag 4 maj 2006

Joana Amendoeira

Igår hade jag en ny musikupplevelse; jag hörde Joana Amendoeira - en ung fadosångerska från Portugal. Det var en underbar konsert hon gav och jag blev både glad och berörd av den underbara musiken och sången. Musiken var full av passion och känsla - och det var underbart!

I programmet står det: "Joana Amendoeira hör till de yngsta av dagens stora portugisiska "fadistas" fadosångerskor. Redan som trettonåring vann Joana Amendoeira första pris i den populära amatörtävlingen i Portugal. Fado betyder "öde" och genren föddes någon gång i början av 1800-talet. Fadon kom via havet, sångerna handlar om sjömännens och slavarnas öden. Saudade - längtan - är ett nyckelord, den musikaliska relationen till de forna kolonierna Angola, Kap Verde och Brasilien liksom den moriska kulturen tydlig.

Traditionellt ackompanjeras sångaren av en trio bestående av portugisisk gitarr (ser ut som en luta med sex par strängar), klassisk gitarr och akustisk basgitarr. Fadon växte upp i de fattiga hamnkvarteren men togs omsider över av aristokratin och blomstrade på 1920-talet då den nådde stor popularitet i konserthus och andra estrader.

Joana Amendoeira (f 1982) är idag en lysande stjärna som regelbundet turnerar utomlands och framträder på klubbar i Lissabon. Hon har gett ut ett flertal skivor.

- Fado är inget man kan lära sig, det är en gåva, en talang. Fadon är en livsstil säger hon i en kommande bok av Thomas Nydahl. - Oavsett om jag är ledsen eller glad kan jag släppa ut mina känslor. Jag öppnar mitt hjärta och sjunger!

Under turnén ackompanjeras Joana av brodern Pedro Amendoeira, Pedro Pinhal och Paulo Paz."

Tack Inkan, för att du intresserade mig för fadon - det var en underbar upplevelse!

(Joana Amendoeira uppträder ikväll i Sollefteå och den 5/5 i Västerås.)

12 kommentarer:

Inkan sa...

Å Smulan - jag förstår att det var en upplevelserik kväll.
Så härligt!
Det är, som du skriver, en musik som har många världar i sig och som ger starka upplevelser.
En gång berörd - alltid berörd.

Saudades,
Inkan

Thomas Nydahl sa...

Så glad jag blev Smulan - men jag hade inte trott att du skulle gå oberörd från Joana Amendoeiras konsert. Håll ögonen öppna framöver, flera stora artister är på väg till Sverige det här året. Nu måste du tänka dig en kväll i Lissabon, i Alfama eller Bairro Alto, i de trånga gränderna, där sådana som Joana sjunger långt in i den svarta natten. Där får fadon en dimension som gör att den för alltid bosätter sig i hjärtat.
Det var verkligen roligt att läsa här i din blogg, tack!
allt gott, Thomas

smulan sa...

Thomas! Tänk det var precis det jag sa till min kamrat när vi lyssnade på Joana - att det hade varit underbart att höra henne på en bar/klubb en svart ljum natt i Lissabon. Jag hoppas det blir verklighet nån gång!

Tyvärr fick jag inte tillfälle att hälsa Joana från dig - om du träffar henne igen så hälsa och tacka så varmt.

Soliga och varma hälsningar från
Smulan i Näsåker.

thomas sa...

Jag har skrivit svaret till dig i min blogg, under cafébordet i Lissabon! Thomas

Thomas sa...

Har just skickat din hälsning översatt till Joana. Hon kommer att bli glad!
Thomas

Inkan sa...

Smulan!
Vart tog det vackra kortet med all det ljuvliga blå vägen?
Jag saknar kortet.
Hoppas du har raderat av misstag för det var så speciellt.

Inkan

smulan sa...

Blått kommer alltid igen....:)

Smulan

Ptr sa...

Det är något speciellt att gå på musikevenmang, och fado lyssnar jag gärna på!

Fast nästa söndag tänkte jag gå och lyssna på en annan sorts folkmusik, nämligen den som mannen från Molom, Alf Hambe, framför.

Med anledning av det ber jag att få citera månadens Haiku från herr Hambe:

"Horisontens torn
döljer kråkornas klagan
långt nära ifrån."

http://www.dahlbergforlag.se/hambe/

smulan sa...

Hej P.!
Kul att du tittar in! Alf Hambe lyssnar jag också gärna på - även om jag tror att han är större favorit hos min man. Hoppas du får en trevlig afton!

Ni har väl lika varmt och vårlikt där nere som vi har? Jag tittade just idag på vad du skrev om ladusvalan i Anknuten förra våren - (jag har sparat ditt utomordentliga inlägg om den) Jag går nämligen och väntar på ladusvalan nu, se! Då är sommaren här!

Allt gott till dig!
Smulan

Ptr sa...

Ja, jag spanar också efter ladusvalan, men ännu mer efter tornseglaren - när den har kommit är sommaren här för mig, så jag hoppas få höra svirrandet utanför fönstret riktigt snart!

http://www.merr.com/users/ingrid/hannus/svala.html

Väderleksmässigt har i alla fall sommaren redan kommit, med 23 grader de senaste dagarna. Nu händer allt nästan för snabbt i naturen...

Ha det så bra!

Anonym sa...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

Anonym sa...

Hello. You can see more about Joana Amendoeira in www.joanaamandoeira.com or write in her blog in http://joanaamendoeira.blogspot.com.