fredag 28 april 2006

En vecka med musik....

Den här veckan på Österåsens häsohem har varit intressant och intensiv på många sätt. Förutom en massa olika aktiviteter av alla de slag - både av fysisk, andligt och gastronomisk art - på Österåsen, har jag även tagit tillfälle i akt och varit på lite kulturella begivenheter utanför Österåsens väggar; främst musikaliska upplevelser som har varit mycket trevligt.

I början av veckan var vi ett helt gäng från Österåsen som tog bilen in till stan och såg den nya svenska filmen "Heartbreak hotel" med bl.a. Helena Bergström och Maria Lundkvist. Filmen var helt underbart rolig - det var länge sedan jag skrattade så gott ! För att inte tala om hur bra de båda nämnda skådespelarna Helena och Maria var. De var otroligt "outstanding" i sina roller och de var bara såååå bra! Vi gick alla ut från bion med skrattet i halsen, och vi skrattade sedan ofta och länge åt den underbara komik som Helena och Maria tillsammans åstadkom. Gå och se "Heartbreak hotel" - ni skrattar länge!

Ett par kväller senare var jag och en väninna till en underbart vacker lokal - Babelsberg - i Kramfors och hörde den jätteduktige pianisten Johan Fröst (bror till klarinettisten Martin Fröst) Johan Fröst spelade flera klassiska stycken av bla. Stravinsky och Rachmaninoff. Han är liksom sin bror fantastiskt duktiga och intressanta musiker, och det blev en mycket njutbar kväll med mycket skön pianomusik.

Igår kväll fick jag tillsammans med en vän från Österåsen nöjet att lyssna till Nisse Landgren och High Coast Jazz Orchestra i Sollefteå. Lokalen var helt fullsatt. Nisse Landgren är ju en underbar trombonist och jazzmusiker och en av de största vi har i Sverige. Det blev en kväll med ljuvligt skön jazzmusik. Tyvärr blev ljudet lite väl högt i den lokalen, så den tinnitus jag besväras av i ett öra ökade till orkannivå och jag var tvungen att gå i förtid. Men det var musik av allra högsta klass och det är bara att buga och tacka!

Nästa vecka kommer en sångerska till Näsåker och Sollefteå som jag inte hört talats om tidigare. Ej heller har jag tidigare hört talas om sångarten "fados" förrän min nätvän Inkan engagerat skrivit om den i sin blog. Jag blev intresserad av musikgenren, men trodde inte att jag skulle få möjlighet att få lära känna och höra den portugisiska fadosen snabbt - men den 3/5 får jag tillfälle att gå och höra Joana Ammendoeira - fadons kronprinsessa! Och det kan jag ju inte missa!

2 kommentarer:

Inkan sa...

Å så härligt allt låter - film som ger glada skratt, klassisk skönspel, jazzigt skönspel ( men trist med att det ska vara så högljutt - öron är sköra)
Och så nu har du fado att uppleva på hemmaplan. Det blir något det.

Du har all finkulturen alldeles hemmavid på alla plan.;)

Anonym sa...

Smulan! Filmen " Heartbreak Hotel " skulle jag verkligen vilja se. Jag tycker hemskt mycket om Helena Bergström och jag har tre av hennes filmer, " Änglagård", "1939" och "Black Jack" på video.

Lillan