söndag 11 december 2005

Övra kapell. När skönheten kom till byn.....

Nästan varje sommar gör jag ett besök till Övra av en speciell anledning. I Övra, eller Öfvra som det hette förr, utanför Junsele ligger ett underbart vackert kapell som är ett riktigt konstverk. Byn Övra är idag nästan utdöd, de flesta husen är borta men det lilla kapellet står kvar.

Öfvra kapell stod klart 1894 och är byggd i en otroligt vacker tidsenlig jugendstil. Kapellet användes den första tiden till både skola och gudstjänstlokal, men allt efter byn avfolkades så avfolkades även kyrkan. Numera är kapellet mest ett kulturmärke och en konstnärlig skönhet från en epok som försvunnit. Är det så konstigt att man vill återse en skönhet?

4 kommentarer:

Inkan sa...

En märklig skönhet. Så vackert!
Det vilar ett vemod över dessa herrens hus som byggdes en gång ute i byarna. Idag så töms de, husen står kvar. Tomma -men fyllda med minnen.

Anonym sa...

En skönhet som denna ser man sällan, Jag var där i juli, fick även träffa den lilla tanten Doris som sköter om det. Det blev ett fint minne, som jag aldrig glömmer.
kram Britta

smulan sa...

Britta-vännen,
Även du har träffat min avlägsna släkting Doris - visst är hon skön? Hon sköter om det lilla kapellet och ringer i kyrk-klockan när kapellet någon gång används, tex vid midnattsmässan under Konst- och Musikveckan.

Kram Smulan

Karin Irene 60+ sa...

Jag har just suttit och läst igenom din blogg från början till slut. Mycket läsvärt, tycker jag.

En dag för några år sedan var en
av mina grannar på väg att slänga en kasse med böcker, kom tursamt nog att tänka på mig och frågade om jag ville ha dem.

Bland böckerna fanns ett exemplar av "Från ådalar och fjäll
Härnösands Stift 1987".
Age Elsberg har där skrivit om allra sitt bästa strövtåg.
Hans val: Doris Berglund i Övra by i Junsele - "Ensam kvinna i ödemarksby".

Karin