Translate

tisdag 24 juni 2014

In the silence of nature


Sommaren är här. Naturen är så vacker, ängarna är full av blommor, fåglarna bygger bo i träd och holkar och rådjuren med sina kid dyker upp på ängen mest varje dag. Jag kan inte nog förundras över att allt i naturen vaknar till liv igen efter månader av vila. Fantastiskt. Det är bara att njuta av allt det underbara som bjuds. Jag är så lycklig att jag får bo som vi gör. Jag kan inte nog glädjas åt all den natur som omger oss och varje dag känns ibland som ett nytt äventyr.

Men vi lever med ett stort hot. En vindkraftsindustri är på väg att hota vår by och natur. Det är en oro vi lever med varje dag. Jag kan bara hoppas att den här sommaren inte blir den sista sommaren vi får uppleva den vackra, tysta och oförstörda naturen i Omsjö.

Men denna sommar tillhör naturen oss!

Jag önskar alla en underbar och naturnära sommar!



Vi Vägrar Vindkraftverk i Fängsjö/Storsjöhöjden!

Snurrigt - vindkraftsmotstånd i Ångermanland.

torsdag 5 juni 2014

Sjuka döms till liv i fattigdom




"Allt fler utslitna kvinnor döms till ett liv i fattigdom. När de nekas sjukpenning ger de upp och går i för tidig ålderspension. Därmed döms de att leva resten av sina liv i armod.
De har jobbat deltid, de är lågavlönade och har redan låg pension. När de dessutom tvingas ta ut pensionen i förtid sjunker den ytterligare. Under sina sista år kan de inte unna sig någonting.

Under fattigdomsgränsen

Det är Inspektionen för socialförsäkringen som konstaterar att allt fler äldre och sjuka tvingas till tidig pension. ­Inspektionen har tittat på de 60-64-åringar som varit långtidssjukskrivna. Förr ­hade de blivit förtidspensionerade, men i dag åker de ur sjukförsäkringen för i Sverige ska även svårt sjuka jobba. Studien visar att fler faktiskt går tillbaka till arbetet, men att fler också tvingas ta ut sin ålderspension. För så är det ­också i vårt land, de som verkligen inte kan ­jobba får finna sig i ett fattigt liv.
Sverige har två miljoner pensionärer och den genomsnittliga pensionen låg förra året på 12 000 kronor. Var tredje ålderspensionär ligger under EU:s fattigdomsgräns som i Sverige går vid 10 800 kronor.
Nästan varannan kvinnlig pensionär ligger under gränsen.

Syns sällan i debatterna

I det ojämställda arbetslivet drabbas kvinnorna om och om igen. De tjänar mindre, har sämre arbetstider, de har otrygga anställningar, tunga jobb, mer hemarbete, de är mer sjuka och som tack för alltihopa får de sämre pension.
De fattiga kvinnliga pensionärerna är själva argumentet för ett mer jämställt samhälle. Problemet är bara att de sällan syns i debatten där unga kvinnor är norm. Kvoterad föräldraförsäkring är inte bara till för den unga kvinnan, den är till för hon som gammal ska få ett anständigt liv.
Bättre arbetsmiljö är viktigt för de som jobbar inom vård och omsorg i dag, men också för att de ska orka ända fram till full pension. Högre löner i dag är ett villkor för att kvinnor ska kunna leva på pensionen.

Feminismen ingen hipsterfråga

Allt handlar om perspektiv.
Bilderna från Fi:s valvaka visar unga ­tjejer i färgat hår och blomsterkransar. Om Gudrun Schyman är så skicklig som hon brukar vara, kommer hon säkert att ­vända sig även mot de äldre väljarna i riksdagsvalet. En miljon pensionerade kvinnor vet att samhället inte är jämställt. De ­känner det in på bara skinnet.
Varannan kvinnlig pensionär ligger ­under fattigdomsgränsen. Så kan det ­bara inte fortsätta. Feminism är ingen hipsterfråga. Det är en fråga om människovärde."