Translate

måndag 31 maj 2010

Höga kusten. Norrfällsviken och Barsta kapell.

   En havsvik vid Norrfällsviken med den vackra röda granitstenen som finns i hela Höga kusten.



   Ett blå/rosa stilleben i Norrfällsviken.



   Från det vackra 1600-tals kapellet i Barsta. Med originalmålningar. Otroligt vackert!




Målningarna i taket är gjorda av Roland Johansson-Öberg född i Sörbyn på norra Ulvön. De målades 1699 och föreställer staden Tiberis, Det stora fiskafänget, Jakob brottas med ängeln och Sichem och Dinna.





Vi gjorde en uflykt till Höga kusten och Nordingrå igår. Åh, så vackert det är där! Dagen avslutades med en superb middag på Fiskafänget, där vi bjöds på en buffé med havets fiskar av alla sorter. En dag att minnas!

lördag 29 maj 2010

Vackra flickor i Lidgatu 1934


Två vackra flickor i Lidgatu 1934. Visst har de underbara hattar?

Kortet är taget utanför nuvarande konstnären Pär Anderssons hus, och flickorna heter fr. vä: Signe Nilsson och Maj Wallin f 1918.

måndag 24 maj 2010

Slåtterbilder från Lidgatu



Nr 1. Fr.vä: Gustaf och Erik Nilsson, Tora Nilsson, Alma Pettersson, Gustaf Westin och Märta Nässtedt.



Nr 2. Fr. vä. stående: August Persson, okänd, Elof Persson, Gustaf Wallin, mannen nedanför okänd, Anny Nilsson, två okända, Helga Wallin, John Lidholm, Gustaf Nilsson, Elis Hägglund, Valle Wallin, Henning Norén och hästen Blesa som ägdes av Valle Wallin.
Fr.vä. sittande:  Okänd, Gunnar Halén, Gunnar Persson (bakom), okänd, Gustaf Westin (bakom i ljus keps), Per Tenglund, Kristina Wallin och Petrus Westin.



Nr 3. Fr. vä:  okänd, okänd, Gustaf Wallin, Gustaf (Manne) Persson, Frans Gustaf Lidholm, Per Tenglund, Valle Wallin (bakom), Elis Hägglund, Gustaf Westin (bakom) , Gunnar Halén (i svart keps), Petrus Westin, okänd, Helga Wallin, Vilhelm Persson (flickan bakom okänd), Elof Persson (i svart hatt), August Persson, okänd, John Lidholm och ev. Gunnar Persson längst t. hö. Vid Östlunds stuga senare Nyströms.



Nr 4. Stående fr. vä: 4 okända, Petrus Westin, 2 okända, Vilhelm Persson, Helga Wallin och August Persson.
Fr.vä. längst ner: Okänd, Gustaf Wallin, Gustaf Westin, okänd pojke, Frans Gustaf Lidholm (pojke med slips), John Lidholm, Vilhelm Persson, okänd pojke, H.V. Wallin, Gunnar Halén och Gunnar Persson. Kortet är taget vid Östlunds stuga på Nyströms gård.


De här korten är tagna i Lidgatu den 6 augusti 1928. Det var dagar av slåtter och bybor samlades för att gemensamt slå, räfsa och hässja höet ute på åkrarna.

Skriv gärna en kommentar om du känner igen flera personer på korten. För att se bättre klicka på bilderna!


Uppdatering 8 augusti 2010.

Jag har fått ett flertal nya personer identifierade genom min mans kusin, Anita Monéz och hennes mor Annie Wallin.

Ett stort och varmt tack! Så värdefullt det är och vad glad jag blev!

TACK!

PS. Som vanligt så går det bra att förstora bilderna genom att klicka på dem!

lördag 22 maj 2010

Tibast - blomman i skogen



I ett par dagar har jag försökt att lägga in den här bilden. Men hur jag än vrider och vänder på bilden i min dator, så blir den felvänd i inlägget! Verktyget för att lägga in bilden ser också annorlunda ut än tidigare.

Är det någon annan som har samma problem? Hur gör man för att avhjälpa felet?

Någon som vet?

/ Tack Elisabet för din kommentar! Jag prövade alla upptänkliga sätt men det gick inte att vända bilden rätt förrän jag redigerade kortet. Det här problemet har aldrig hänt mig förut i Blogger. Märkligt. Bildverktyget ser fortfarande annorlunda ut än förut, men jag hoppas att problemet med felvända bilder inte uppstår igen.


Uppdatering:

Här är bilden av den vackra blomman rättvänd! ;)

Den här blomman, som växer på bar kvist, såg jag första gången för några dagar sedan på en gammal gårdstomt i en utdöd by i skogen. Jag tror inte att jag sett blomman tidigare. Nu vet jag att den vackra blomman är en buskart, välluktande men mycket giftig, och heter Tibast.

Det är en ganska ovanlig växt i vilt tillstånd om jag förstått det rätt. Men kanske var den odlad på den gamla öde gården en gång i tiden?

Här kan man läsa mer om Tibast - blomman i skogen.

onsdag 19 maj 2010

Rapport från fiskgjusboet / uppdatering



Jag gjorde en tur igen till fiskgjusboet idag. När jag började närma mig hörde jag att det blev livligt i luften, och snart såg jag två fiskgjusar som svävade över sjön. När jag kom fram till mitt utkiksställe fick jag syn på en av fiskgjusarna som satt högt uppe i en trädtopp en bit från boet. Den andra fiskgjusen fortsatte att flyga runt för att inspektera vad inkräktaren (jag) hade för sig! ;)

Efter en stund flög fiskgjusen i trädtoppen och satte sig alldeles invid boet (bild). Jag förstod att jag var ett störande moment, så jag smög mig snart tillbaka. Det är så roligt att se att fiskgjusarna fortsätter att använda det smått tilltufsade boet, och jag hoppas att om några veckor få se några små fågelhuvuden sticka upp ur boet.

I ett annat fiskgjusbo väntas snart ungar! Det är i det skotska fiskgjusboet som det snart är dags för äggkläckning. Vilken dag som helst är det dags. Fiskgjusarna har tre ägg i år. Lika många som förra året om jag inte minns fel, men då dog en av ungarna så det blev bara två kvar. Hoppas att alla överlever i år!


Uppdatering 22 maj.

Förra natten kläcktes den första ungen i det skotska fiskgjusboet!

Edensforsen





För en tid sedan sökte jag information om ett gammalt kort av en bro. En bro som jag tror ska finnas någonstans i Ångermanland. Tyvärr är bron fortfarande okänd, men ett alternativ som nämndes var bron över Edensforsen i Eden, Junsele. När Edensforsens bro byggdes år 1932-33 fanns det en strid och vacker fors under bron. Numera är forsen tyvärr torrlagd.

Jag har fått några trevliga bilder av Gunnar Zetterström av Edensforsen. De här är ett par av dem. Mannen med kameran är en dåtida känd radioreporter, Lars Madsén, som vid det här tillfället gjorde ett radioreportage om Edensforsen. Troligtvis är året 1946 eller 1947.

Pojken i kortbyxorna till höger om Lars Madsén är Gunnar Zetterström.

Tack Gunnar för korten!

tisdag 18 maj 2010

Barnkolonier i Sollefteå

På 1930-talet var det vanligt med barnkolonier i Sverige.

De här korten, inkl. kommentarer, av ett par barnkolonier i Sollefteå har jag fått av Lasse Örtenblad. TACK Lasse!

Flera kommentarer om korten välkomnas!


Bild nr 1: Barnkolonin i Granvåg. Tredje året.
Nedre raden (sittande). Femma från vänster: Elsa
Mittenraden. Tvåa från höger: Min morbror Bengt Nordin
Sjua från höger: Maj
Till vänster om henne: Min mamma Bertha Nordin
Två steg till vänster om min mamma: Ingrid
Längst bak: längst till höger: Bertil Nordin (Bengts tvillingbror)





Bild nr 2: Barnkolonin, I21, Sollefteå. Andra året.
Sittande, femma från vänster: Karin Flemström
Till höger om henne: Min mamma Bertha
Den lilla flickan bakom min mamma är Ottos Svea.
I bakre raden, tvåa från höger: Mammas lillebror Bengt och till vänster om honom hans tvillingbror Bertil.

Jag tror att kolonibilderna är tagna i början av 30-talet. Min mamma är ju född 1920 och ser väl ut att vara 10-12 år.





Bild nr 3: Barnkolonin i Granvåg. Fjärde året.
Personalen från vänster längst bak: tant Anna, tant Tilly, syster Maja.
Trea från vänster: "Ottos" Svea. (Hennes pappa hette Otto).
Första stående raden. I vit klänning: Ann-Marie.
Framför tant Anna står två pojkar. Min mammas yngre tvillingbröder, BENGT Elof (till vänster) och Olof BERTIL födda 1921
Längst till höger i tredje raden finns ännu en ur personalen. Jag vet inget namn, men enligt min mamma var hennes uppgift att "ta barnen i örat". (Vad skriver man i ett CV?)
Till vänster om henne är min mamma, BERTHA Maria Nordin.

fredag 14 maj 2010

Skolkort Junsele



Ett gammalt skolkort från Junsele. Kortet bör vara taget någon gång på 1890-talet i Junsele.

Kristina Nordahl född 1884 i Krånge Junsele ska finnas med på kortet, och vi tror att det är flickan längst ner och första från vänster.

Överst: Läraren Johan Olof Sjölund f 1860. Se kommentarer! Tack Göran.

All identifiering och övrig information om kortet tas tacksamt emot! :)

Se även detta gamla skolkort från Junsele 1894: http://smulansblog.blogspot.se/2015/05/gammalt-skolkort-fran-junsele-1894.html

onsdag 12 maj 2010

Om monarkin

Den 8 maj hade Aftonbladet en debattartikel om monarkin skriven av Peter Ahltin och Mona Abou-Jeib Broshammar. Det var en bra debattartikel tycker jag. Monarkisternas eviga argument mot republik är ju att en president är lika kostsam som en kung. Men med det alternativ som författarna i debattartikeln förordar skulle innebära att Sverige kunde bli en modern fungerande demokratisk republik utan formell och fördyrande statschef. Jag tror tiden är mogen för det nu.


Här är debattartkeln:


"Kungahusets fallande stöd handlar om att allt fler svenskar tycker att monarki är fel. En större andel av svenska folket säger numera att monarki inte är förenligt med demokrati.

Det faktum att kungens ämbete som statschef går i arv uppfattas stå i kontrast till demokratins grundregler. I ett modernt statsskick utses representanterna på demokratisk väg, inte genom arv.

Nästan hälften av svenska ­folket säger att de vill ha en ­demokratiskt vald statschef. Det är inte så konstigt med ­tanke på att monarkin uppfattas som förlegad, inte minst ur ett internationellt perspektiv. Världens länder avskaffar monarki och därför är det färre än trettio länder som fortfarande har monarki. Demokrati och republik ligger i tiden, monarki är ur ­tiden.

Denna utveckling är tydlig inte minst i Sverige. Under de senaste tio åren har stödet för att vilja behålla monarkin fallit med nästan 30 procent, medan stödet för att avskaffa monarkin har ökat med 100 procent. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer en majoritet av svenska folket att vilja avskaffa monarkin om dryga tio år.

Denna verklighet kan ligga närmare i tiden än vad vi tror i dag. Därför behöver vi diskutera vad vi vill ersätta monarkin med och noggrant överväga våra demokratiska alternativ.

Monarkins formella makt avskaffades 1975 då en ny grundlag trädde i kraft. Den dåvarande statsministern Olof Palme sammanfattade det nya statsskicket med de berömda orden att monarkin bara utgjorde en dekoration i samhället. Därför har kungafamiljen formellt varit tämligen arbetslös och har ytterst få arbetsuppgifter.

Dessa är att öppna riksdagen varje höst, att vid regeringsskifte formellt informera om vem som ska styra landet och att sitta ordförande vid möten i utrikesnämnden.

Dessa begränsade arbetsuppgifter har resulterat i att vi har en tämligen sysslolös statschef, som mer har en dekorerande roll än en viktig funktion i vårt statsskick.

Republikanska föreningen vill att Sverige blir en demokrati fullt ut och inför republik. Frågan om republik öppnar upp för flera valmöjligheter när det gäller regeringsformen. Inom föreningen har framför allt fyra alternativ lyfts fram och diskuterats. I europeisk politik finns huvudsakligen tre olika typer av regeringsformer:

En presidentialistisk republik där presidenten både är stats- och regeringschef.
En semipresidentialistisk ­republik där presidenten och ­premiärministern delar på den verkställande makten.
Ett parlamentariskt system där presidenten enbart utgör en ceremoniell person med få politiska maktbefogenheter.
Dessa tre alternativ reser frågan om vilka arbetsuppgifter man vill ge en folkvald president. Eftersom Sverige har en tradition av en statschef som har en ceremoniell roll finns en skepticism mot att införa en president med en lika dekorerande funktion. Därför har föreningens medlemmar börjat diskutera ett fjärde alternativ till regeringsform.

I stället för att införa ett presidentämbete med politisk makt skulle Sverige, om kungahuset avskaffas, kunna bli världens första republik utan statschef.

Genom att ta bort kungen som dekorativ kompromiss mellan vänstern och högern skulle vårt statsskick kunna utvecklas kostnadseffektivt och bli en stark och modern demokrati fullt ut. Statsministern skulle kunna ta över statschefens utrikespolitiska uppgifter och talmannen skulle kunna få utökade inrikespolitiska arbetsuppgifter.

Monarkins minskade stöd kan göra Sverige till världens modernaste republik. De nya opinionssiffrorna och de växande kraven på monarkins avskaffande öppnar upp helt nya möjligheter att utveckla Sverige till en demokrati fullt ut.

Drömmarna om jämlikhet, rättvisa och en fullvärdig demokrati med republik kan ligga närmare i tiden än vad vi tidigare vågat tro. Just nu blåser demokratiska och republikanska vindar. Allt fler människor ansluter sig till Republikanska föreningen och kliver fram för att säga det är dags att vi inför republik och avskaffar monarki. Låt folkmassa gå före arvsmassa."

tisdag 11 maj 2010

Årets första cykeltur



Isen har äntligen släppt taget.


Skogstrollet undrar om det är dags att vakna... ?


Det gamla fiskgjusboet finns kvar..

Årets första cykeltur i ljuvlig vårkväll. Kollade fiskgjusboet. Fem fiskgjusar ( förra årets ungar?) cirkulerade runt det gamla boet. Ingen av dem verkar ha tagit boet i besittning ännu.

Naturen vaknar på nytt.

Underbart.


Uppdatering.
Ett annat fiskgjusbo!

Det finns ett annat fiskgjusbo som man kan följa direkt via en webkamera. Man får se fiskgjusarna dygnet runt under tiden de får ungar, matar dem tills ungarna är flygfärdiga. Direkt via webkamera. Fiskgjusboet ligger i naturreservatet Abernethy Forest i Skottland. Ett riktigt hemmahos!

http://www.rspb.org.uk/webcams/birdsofprey/lochgartenvideo.asp

Livat i Selsjön, Resele. J.O. Nordin

Nr 2 fr. hö: Johan Oskar Nordin 1873-1949.
Tillägg: Lillan undrar i en kommentar vilket spel herrarna spelar. Jag gissar att det är en form av kubb. Någon som vet?

Längst t.vä: Johan Oskar Nordin 1873-1949.

Det här är två underbara kort från Selsjön i Resele. Korten bör vara tagna mellan 1913-1915 då Johan Oskar Nordin bodde i Selsjön med sin familj.

Johan Oskar Nordin var född i Grundtjärn 1873. Han gifte sig 1911 med Maria Helena Hägglund f 1882 i Näsåker. Paret fick fem barn tillsammans. Johan Oskar avled 1949 och hustrun Helena 1926. Familjen bodde många år i Tängsta Resele.

Det är Oskar och Helenas dotterson som skickat mig korten. Tack Lasse!

söndag 9 maj 2010

Slåtter i Näsåker



Den här fina slåtterbilden är troligtvis taget i Näsåker. Kvinnan längst till höger är Maria Helena Hägglund 1882-1926 (gift med Johan Oskar Nordin f. 1873 i Grundtjärn död 1949). Den tredje mannen från vänster (med lien) är troligtvis Helenas far Henrik Abraham Markusson Hägglund 1852-1907.

Henrik Abraham Hägglund var först arbetare i Lidgatu, Ådals-Liden sn. Henrik Abrahams hustru hette Anna Maria Eriksdotter, född 1857 i Fängsjö. 1894 flyttade familjen till Näsåker nr 1, Ådals-Liden sn, där Henrik Abraham blev arrendator. Han dog i Näsåker 1907. Anna Maria dog 1912. (Källa Magnus Johanssons hemsida)

Som vanligt blir jag glad om flera personer på fotot kan identifieras. :)

Ett stort tack Lasse för det här kortet av din mormor och mormorsfar!

lördag 8 maj 2010

Erik Andreas Nordin, Omsjö



Från ett mail idag:

"Minns du "Familjen Erik Nordin i Omsjö"? Här är en (dålig) bild på Augusta, Gustav, Erik och Nils utanför stugan i Omsjö. Jag vet tyvärr inget datum.

Lasse"


Lasse Örtenblad, som har anor från Omsjö och familjen Nordin (Lasses morfar var bror med Erik Nordin), har skickat mig detta kort och många andra gamla kort från bland annat Omsjö. Foton som jag har tillåtelse att få visa här i bloggen. Ett stort och varmt tack!

Familjen på kortet är familjen Erik Andreas Nordin f 1875 i Grundtjärn och hans hustru Augusta Dorotea Nilsdotter f 1884 i Omsjö. Erik Nordin var arrendator i Omsjö och de som minns det förra inlägget om familjen, kommer kanske ihåg att familjen bodde en tid mycket primitivt medan den nya huset byggdes. Kanske var det till det här huset på kortet ovan, som familjen flyttade?

Jag gissar att fotot är taget någon gång mellan 1925-1930.

Mer om Erik Nordins familj:

http://smulansblog.blogspot.com/2010/06/fam-erik-olof-jakobsson-nordin-omsjo.html

Okända kort från Tallnäset/Omsjö


Uppdaterat dec. 2010: En tidningsnotis om paret Nordins bröllop finns här:

http://adals-liden.blogspot.com/2010/12/for-100-ar-sedan-om-julen-i-omsjo.html

Tänk, vilket arv jag ska få!

Snart kan jag leva livets glada dagar. Köpa hus på Bahamas och ett flygplan att resa runt i. Och aldrig mera använda rabattkuponger.

Inte dumt eller hur?

Eller har jag missförstått något...? ;)



"Jag kontaktar dig på uppdrag av vår avlidne klient, en medborgare i ditt land och de investeringar som han gjort med våra investeringsbank.

Den 15 juli 2001 deponerats vår klient som var ett guld och råolja handlare summan av fyra miljoner amerikanska dollar under en portföljförvaltning av våra investmentbanken i 4 år och deponering förföll den 15 i juli 2005 med över 98% tillväxt som uppgår till totalt sju miljoner Nine Hundred och tjugo tusen amerikanska dollar. Detta medel har sedan mognat och förlängningen av skulder om de medel som har löpt ut

Vår kund dog i december 2005 vid en ålder av 81 vid den tiden var han slutföra skilsmässa förfaranden av hans fyra decennium långa äktenskap. Vår kund inte ange sin närmaste anhöriga eller förmånstagare till hans enorma egendom eftersom han var en föräldralös och har inga barn och alla ansträngningar att finna sin närmaste familj har misslyckats.

Det främsta skälet att kontakta dig är att du ska stå i som en efterträdare eller en anhörig till den stora gården av vår avlidne klient. Jag garanterar dig att detta skulle ske enligt en legitim ordning om jag kan få ert samarbete och absolut sekretess.

Om du befinner dig kan arbeta med mig om detta, komma tillbaka med mig för ytterligare information om hur man ska gå med: Ditt fullständiga namn och adress, din plats och födelsedatum, ditt privata telefonnummer och yrke: gmdassets@aim.com Vänligen om du inte är intresserad av detta förslag vänligen ta bort denna post och jag kommer inte kontakta dig igen på grund av den känsliga karaktären på denna process.

Väntar du snabbt svar.

F. Delaine"

"Dimmigt" i Junsele..


Av Göran Stenmark i Junsele har jag fått det här gamla tidningsurklippet. Urklippet är saxat ur Sollefteå-Bladet 1904. En tidning som existerade i 50 år, 1895-1945.

Att det är ovanlig kallt i Junsele ibland har man ju hört talas om. Men dimmigt...?


Hmm, kanske var det något annat än vädret som var dimmigt..? ;)


Tack Göran!

måndag 3 maj 2010

Konstvägen Sju Älvar


Det händer ibland att jag åker till Umeå och då åker jag gärna vägen över Åsele till Umeå. Jag åker den vägen därför att den är otroligt naturskön, men inte minst för att det finns många vackra naturkonstverk längs vägen. Ibland har jag funderat över varför och vilka som har gjort de många konstverken i naturen och häromdagen hittade jag en hemsida där jag fick svaren.

Har ni möjlighet och tillfälle att åka den s.k. konstvägen mellan Holmsund och Borgafjäll så gör det! Konstvägen Sju Älvar är en 35 mil lång konstutställning.

Här är hemsidan om Konstvägen Sju älvar och naturkontverken.



Det här vackra konstverket finns placerat ute på en myr, 14 km väster om Vännäs och 14 km öster om Bjurholm. Den vackra kyrkan upplevs som en hägring ute på myren. Konstnären heter Kent Karlsson.

lördag 1 maj 2010

Revy i Resele



För åttonde gången kommer Resele byateater att sätta upp en revy. Vi har sett dem alla och det är jätteroligt att kunna rekommendera detta evenemang! Revyn spelas i en gammal omgjord lagård på Hembygdsgården i Resele. Lokalen skapar en naturlig inramning till den buskisteater som de fantastiskt duktiga lokala skådespelarna framför. Jag ser fram emot årets jubileumsrevy!

Resele hembygdsförening.