Translate

onsdag 31 mars 2010

GLAD PÅSK!



En riktigt fin och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in här!

Vi hoppas på många fina scoter- och skidutflykter i vackert väder, pimpelfiske på Storsjön och och några fina abborrar till middag. Ett par-tre extra ägg blir det också förstås! :)


Till alla vänner och bloggvänner - en riktigt

GLAD PÅSK!

lördag 27 mars 2010

Aningslöshet...

Ibland blir man beklämd..

Igår råkade jag händelsevis hamna på en blogg och hittade ett nyskrivet inlägg om en tragisk viltolycka utanför Rättvik, där en björnhona attackerade tre jägare som var ute för att jaga räv. Jägaren försvarade sig med sitt hagelgevär, björnen skadades och fick senare avlivas. Tyvärr visade det sig vid eftersök att björnhonan hade tre små björnungar som givetvis var tvungna att också avlivas. Det är tråkigt när sådana här olyckor sker med de här konskvenserna. Det är ovanliga händelser men olyckliga och jag vet att det är ingenting som jägare utsätter sig för frivilligt.

När man läser vad som hände i en dalatidning så kan jag inte förstå annat än att jägaren (det var bara en av jägarna som hade hagelbössa) hade all rätt att försvara sig mot björnens attack. Jag tror vem som helst av oss skulle göra samma sak om det var möjligt. Jägarna utreds nu för eventuellt jaktbrott vilket är rätt. Förhoppningsvis kommer utredningen att visa att jägarna sköt i självförsvar och gå fria.

Åter till den blogg jag hamnade igår. När jag läste bloggerskans inlägg om olyckan och kommentarerna till inlägget, fick jag en känsla av samma naiva fundamentalism som det finns hos militanta veganer. Kommentarerna mot jägare i allmänhet andas en hätskhet av otroligt låg intelligensbefriad nivå. Jag brukar inte gå i svaromål på sådana här tarvligheter, men i det här fallet kunde jag inte låta bli. De adjektiv som jägare benämns i de här inläggen är så tarvliga så det kan inte stå emotsagt.

Jag tror att de allra flesta jägare är seriösa och vet vad som gäller för olika situationer med vilda djur. Att det ibland uppstår olyckliga situationer som kräver ett självförsvar är jägarna de första att beklaga. Det är jag helt övertygad om.


Att vissa bloggare skriver naiva, aningslösa inlägg och kommentarer är dock djupt beklagligt...


Tillägg: Huruvida de tre jägarna i Rättvik var ute i lovliga ärenden kan man fundera över när man läser den här artikeln i "Svensk jakt":

http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Aklagaren-begarde-haktning-av-ravjagare/

Det är tråkigt om det är oseriösa jägare som varit i farten i det här fallet, men det ursäktar inte omdömeslösa och kränkande kommentarer om jägare i allmänhet som gjorts på visst håll.

tisdag 23 mars 2010

Mysteriet med kortet av Westermark Rosén..



Den här kortet av en ganska självsäker och "nobel" herre hittade jag i mina svärföräldrars fotosamling. På fotot står namnet Westermark Rosén. Min man kände bara till vad hans farfar svarat när han frågat honom en gång, nämligen att "det var en stor skojare"...

Jag blev lite nyfiken så jag gogglade lite på namnet och fick upp 213 (!) träffar på gamla tidningsartiklar om Westermark-Rosen i "Digitaliserade svenska dagstidningar"

De gamla tidningsartiklarna om Westermark Rosén var inte direkt någon smickrande läsning om denne herre. Westermark Rosén verkade ha varit en ökänd ficktjuv som till och med var misstänkt för ett rånmord i Sundsvall. Trots ett flertal fängelsevistelser så verkar han ha fortsatt med sin ljusskygga verksamhet både i Sverige, Danmark och i Norge under under flera årtionden mellan 1890 till 1930. Någon gång år 1895 verkar han ha befunnit sig på rövarstråt i Sollefteå vad jag kan utläsa av tidningsartiklarna..

VA 1896.
 
När jag hittade en utskrivningsattest från 1898 på Westermark Rosén i registret för frigivna straffångar så var saken klar. Det var samme man som på det gamla porträttkortet!



Mannen hette Johan Ernfrid Albin Westermark Rosén född 1853-07-14 i Katarina fs i Stockholm.

Mer om J.E.A. Westermark Rosén finns här:  http://forum.genealogi.se/index.php?topic=76582.0

Om ficktjuvarnas konung i P4:  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4697&artikel=5903069

Westermark Rosén var sin tids "kändis" typ Clark Olofsson. Han blev omskriven och omtalad. Jag har fått en humoristisk dikt om Westermark Rosén av Länsbiblioteket i Härnösand som jag tycker är rolig att visa. Dikten är skriven av en kronojägare Jacob Mårtensson och publicerats i tidningen "Västerbotten", utgiven av Västerbottens läns hembygdsförbund.



Men frågan och mysteriet kvarstår... VARFÖR i all sin dar finns ett foto av J.E.A. Westermark Rosén i min svärfars gamla fotosamling??? ;)

fredag 19 mars 2010

Eva och Gustaf Thor, Stugusjön



Idag har sotaren varit till oss. Jag blir lite full i skratt när jag ser den här bilden av Eva och Gustaf Thor - sotaren är en kopia av sin farmors far Gustaf Thor! ;)

Gustaf Thor föddes 1872 i Fryksände i Värmland och hans hustru Eva Maria Persdotter var född 1875 i Långvattnet, Junsele. Sonen Verner f 1908 till höger och barnbarnen Axel f 1922 och Mary f 1921 längst ner; barn till Fabian och Helfrid Fängström. Kortet är taget i Stugusjön, Resele där Gustaf och Eva Thor bodde med sin familj.


Uppdatering 20/3: Ser i tidningen idag att sotar´n fyller 60 år. GRATTIS!

Länktips

Imnäs

Ottsjö

De här korten från 1909 ca och många andra bilder från Ådals-Liden och Junsele med omnejd hittade jag i den här länken: SCA:s bildgalleri.

Där finns många intressanta kort från början av förra sekelskiftet av skogsbruk, timmerflottning med mera. Det är värt en titt!

Tack Harriet för tipset!

tisdag 16 mars 2010

Okända kort från Tallnäset (?) / uppdatering

                                                                           Bild 1.

Uppdatering: Bild 1. Kommentar av Marja-Lisa Strömberg: "Jag har tittat på första bilden den med hästarna.Det kan möjligtvis vara Stures (Strömberg; min not) pappa och mamma till höger. Kanske de andra är föräldrarna och lillebror till Elisabet Konkordia. Jag har sett på gamla kort att hon hade en yngre bror. I så fall kan kortet vara från Åsele".


Bild 2.


                                                                             Bild 3.

Uppdatering: Bild 3. Kortet är från Omsjö: Fr. vä: Helena Nordin f 1887, Anna Nordin f 1884, Jenny Jonasson f 1891 Omsjö, Augusta Nordin född Nilsdotter (gift med systrarnas bror Erik Andreas f 1875), Gerda Jonasson f 1894 Omsjö.
Tack Lasse Örtenblad för uppgifterna! (Lasses morfar är systrarna Nordins bror Johan Oskar Nordin f 1873).

Uppdatering 2: Två personer till är identifierade på kortet: Jenny och Gerda Jonasson. TACK Ove Jonasson!

Familjen Erik Olof Jakobsson Nordin Omsjö, från Magnus Johanssons hemsida.




                                                                           Bild 4.

Uppdatering:  Bild 4. Kvinnan är troligtvis Elisabet Konkordia Hansdotter f 1893 i Åsele. Död 1936 i Stugusjön, Resele. (mor till Sture S.)

De här gamla korten har jag fått av Marja-Lisa. De kommer från hennes svärföräldrars fotosamling i Tallnäset, Ådalsliden. Marja-Lisas svärföräldrar hette Astrid f. Rehn och Sture Strömberg född i Stugusjön, Resele, och de bodde större delen av sitt liv i Tallnäset som ligger inte långt från Omsjö.

Jag kände Sture och Astrid ganska väl och jag hade glädjen att få scanna några av deras foton medan Sture levde. Sture hade god koll på personerna på sina fotografier, men tyvärr är inte namnen nedskrivna.

De översta korten (bild 1 och 2) ser ut att vara från 1920-talet och de övriga är troligtvis från sekelskiftets början.

Kan någon hjälpa oss att identifiera personerna? Var är det översta kortet taget? Klicka gärna på korten så blir de större och tydligare.

Tack Marja-Lisa för korten!

fredag 12 mars 2010

"Gamm-Jackes" eller "Marcusgården".



I mitt förra inlägg om handelsbodar i Näsåker kan man skymta ett hus bakom den gamla, numera nedrivna Konsum-affären. Det huset är det som man ser på bilden ovan. I det här huset drev Jakob Jakobsson 1856-1917 lanthandel på sin tid. Jakob Jakobsson kallades allmänt för "Gamm-Jacke" i folkmun och huset fick därefter heta "Gamm-Jackes". (källa: Paul Lundin).




Karin skriver i en kommentar att det var en son till hennes farmorsfarfarsfar, jämtlänningen Marcus Mårtensson Bodén 1824-1889, som uppförde huset 1845 och drev lanthandel där. Det verkar som "Marcusgården", som huset också hette, har varit lanthandel med flera ägare genom åren, men har även använts som enbart bostadshus.

Gården genomgick en ombyggnad på 1920-talet, men brändes upp i början av 1970-talet för att bereda plats för en ny byggnad som fick fortsätta att heta Markusgården efter gårdens byggherre, Marcus Mårtensson Bodén. (Uppgifter om Marcus Mårtensson Bodén finns på Magnus Johanssons hemsida http://www.adals-liden.net/ under byar/Prästbordet)

Den "nya" Markusgården är idag en bio-, teater-, konferens- och danslokal. Men det händer då och då att Markusgården fortfarande får tjänstgöra som handelsbod när lokala och inresta handlare använder lokalen för sitt utbud.

torsdag 11 mars 2010

Två handelsbodar i Näsåker



Den gamla Konsum-affären i Näsåker. Byggnaden byggdes senare om, men revs 1970. I Murbergets bilddatabas står följande:

Byggnaden uppfördes 1924 av Gustaf Jakobsson i Näsåker. Tyvärr dog han året därpå i lunginflammation och affären övertogs då av Gustafs bror Oskar Jakobsson som då befann sig i Själevad. 

I maj 1930 sålde Oskar Jakobsson rörelsen till Kooperativa i Näsåker och flyttade därefter med familjen till Ludvika, senare till Stockholm. På bron står ägaren själv med makan Dagmar. Bakom huset skymtar Marcusgården som Oskars far Jakob var ägare till vid den tiden.



Oskar Jakobsson i handelsboden, Näsåker. Oskar Jakobsson var född 1899 och avled i Sthlm 1973.

 Bilden lånad från Sollefteå bilddatabas. 




Den här gamla bilden har jag hittat i mina svärföräldrars fotosamlingar. På kortet står "Handelsboden i Ådalsliden".  Den gamla handelsboden är Johan Erikssons gamla handelsbod i Forsås som revs i slutet av 1940-talet i samband med kraftverksbyggandet i Nämforsen. Johan Eriksson lät istället bygga en ny affär på andra sidan vägen. Tack Kent Lidström för informationen! :)

Uppdatering. Enligt nya uppgifter så stod Johan Erikssons gamla handelsbod kvar i mitten av 1950-talet. Tacksam om någon kan bekräfta detta. 


På det här gamla fotot från Forsås, Ådals-Liden syns ett vitt hus till vänster i bild. Det är den gamla handelsboden som finns på bilden ovan. Handelsbodens ägare Johan Eriksson.


Johan Fabian Eriksson född 1889 i Söderfors, Ådals-Liden
   Mer om handelsmannen Johan Eriksson och hans affärsrörelse finns att läsa här:

   http://smulansblog.blogspot.se/2018/05/handlare-johan-eriksson-f-1889-i-forsas.html  

torsdag 4 mars 2010

Till Solveig!



Ett stort fång tulpaner vill jag ge till min vän Solveig i Uppsala.

En varm kram från mig!

onsdag 3 mars 2010

Länktips

För dem som följt min blogg vet att jag ibland skriver om frågor som berör äldrevården (etikett Äldrevården) Det är ett viktigt ämne och jag skriver ofta utifrån egna erfarenheter som sjuksköterska och anhörig. Häromdagen fick jag ett tips om en blogg som på ett mycket initierat sätt skriver om denna hjärtefråga utifrån "egna personliga tankar om äldreomsorg, äldreboende, hemtjänst och funktionsnedsättningar".

Så här beskriver Sten sin blogg:

"Under hela mitt yrkesverksamma liv har jag varit intresserad av omsorgs- och äldrefrågor. Jag har också haft förmånen att som chef få arbeta inom dessa sektorer. I Omsorgsbloggen ger jag uttryck för sådant jag stött på eller funderat över. Jag publicerar ett inlägg i veckan och inläggen är mestadels oberoende av varandra."

Sten har många intressanta och viktiga synpunkter och tankar på detta viktiga ämne och jag rekommenderar gärna den som är intresserad att titta in till

Omsorgsbloggen.