tisdag 1 juni 2010

Ett besök i Loch GartenEtt besök hos våra vänner fiskgjusarna i Loch Garten, Skottland. Där finns nu tre små ungar som behöver mycket mat.

Men det verkar kallt och blåsigt där uppe - hoppas att inte ungarna fryser. Men mamman ligger ofta på sina små och skyddar dem från blåsten.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det fantastiskt att vi kan se detta bo utan att störa fåglarna. Vi är så lyckligt lottade tycker jag.
Har du sett vad hon är noga att alla ungar får mat? Hon var lika rättvis förra året.
Det är lätt att se skillnad på hanne och hona också i detta boet. Hannen har ju skarpare kontraster och honan har lite mer färg på bröstet.

De växer fort de små ungarna. Den äldste är väl en vecka nu . Tiden går så fort.

Idag har vi haft sommar här nere i söder och det är så underbart.

Hej från Evy

thord wiman sa...

Hej Smulan!
Sådana sickna sötnosar - men vilket golvdrag de har i bostaden. Exklusivt att erhålla sådan insyn i något som normalt är så förborgat.
Jo, fåglarnas värld är fascinerande.

Hur går det för "dina" gjusar i den hysteriskt lutande torrakan på lilla ön. Honan bör väl vara i en intensiv ruvningsfas nu?

Fascinerande var också det gamla, genuina fiskarkapellet i Barsta som du belyste i ditt förra inlägg. Min syster och jag var på besök där en solig augustidag 2002. Det tog nästan andan ur oss bägge två.
Vi tog sedan turbåten ut till Högbonden där Sveriges högst belägna vandrarhem är beläget uppe på klippan. Det går inte att i ord beskriva skönheten och storheten i det som inbegrips i begreppet "Höga kusten". Ett minne för livet!

Sollefteås hembygdsgård "Ådalsbyn" benämnd skulle få ett besök av dig i sommar. Kanske en kopp kaffe på uteserveringen. Det är så lummigt, lugnt och fint där menar jag kanske lite färgad av att byn var min arbetsplats under fyra sommarsäsonger (1998-2002)
Du glömmer väl inte bort det här Smulan?

En första juni hälsning från thord.

smulan sa...

Hej Evy! Samma här! Soligt och varmt. Jag har passat på att rensa lite ogräs, sått lite blomfrön och plockat en stor bukett styvmorsviol.

Jag tittar ofta in hos fiskgjusarna i Skottland. Kameran där har ju varit trasig några dagar, men nu är det full fart igen. Både med kameran och ungarna.
Kul att följa!

smulan sa...

Thord: Du kom emellan!

Jag har inte hunnit besöka "vårt" fiskgjusbo den här veckan, men det bör bli snart igen. Jag gissar också att honan ruvar ett-par veckor till. Tror du inte?

Ja, Höga kusten är verkligen en pärla. Jag såg Högbondens fyr från Barsta. Jag har hört att det ska vara så fint där!

Jag måste skamligt erkänna att jag inte varit till Ådalsbyn.. Men det ska absolut bli av i sommar! Jag ska ta foton och visa. Lovar! ;)

Ha det riktigt gott Thord!

ab sa...

Vilken fin liten film! Den ena matar och den andra renoverar hemmet och agerar sedan vindskydd och vakt (och håller på att somna och blåsa bort). Vilken idyll. Alla fem mår säkert väldigt bra just nu och njuter av livet. Man blir glad av att se det.

smulan sa...

Annica: Ja, visst är det roligt att kunna följa ett fågelpars familjeliv på det här sättet. Jag blir också så glad av att se dem!

Sven sa...

Vad häftigt att få följa en familj på nära håll. Tack för att du delade med dig!

smulan sa...

Sven: Ja, djurens familjeliv är underbart att följa. Jag slutar aldrig att fascineras av djurens sätt att fortsätta det liv det är ämnat att följa.

Igår hade vi glädjen att se två relativt nyfödda älgkalvar på en skogsväg. Det var en helt underbart syn!

Idag såg jag nyfödda kycklingar hos en granne..

För mig är är allt naturens under.

Doreen, RSPB sa...

Hello Anita and welcome to the LG blog. I have enjoyed looking at all your wonderful pictures on your blog your language looks very complicated and couldn't even guess at what the writing said but I assume all the old photographs are of your family how fascinating. I have been lucky to visit the Ospreys at Loch Garten twice now and it is indeed a fabulous place.Regards Doreen

smulan sa...

Thank you!

I´m so thrilled to look at the osprey nest in Scottland. I´m looking at it several times every day.

Rather close where I live is also a osprey nest, which I have some control to. The couple there haven´t got their chicks yet, but they are not far away.

Thank you for a wonderful site! You are doing a wonderful job.

All the best!
Regards Anita