Translate

tisdag 29 december 2009

Gott Nytt År!


Akvarell av Eeva-Liisa Holappa Jonsson.

För många hundar är nyårssmällare och raketer en riktig plåga. Jag har skrivit om det tidigare, men varje nyårshelg blir jag påmind om detta. Nyårsaftonen blir för många hundar en riktig plågsam natt.

Vad gör man åt problemet? Jag anser att fyrverkerier, raketer och smällare borde förbjudas för hundarnas skull, men tyvärr tror jag inte att den önskningen kommer att förverkligas..

Jag har nyligen fått tips om ett hund-halsband som innehåller ett syntetiskt framställt doftämne - "dog appeasing pheromone" (DAP) - som ska verka lugnande på hundar. Samma doftämne finns naturligt hos hunden och tikar utsöndrar det under tiden de ger di till sina valpar. En hundägare vi känner berättade att deras hund var fullständigt lugn och reagerade inte alls på smällarna eller fyrverkerierna förra nyårshelgen när hunden använde halsbandet. Många hundar kan dock bli starkt påverkade av halsbandet, berättade han. De blir trötta och slöa. Men hellre det än att de ska bli sjuka av nyårssmällarna, tycker jag! Effekten varierar/avtar dock med graden av stress hos hunden.

Halsbandets doft-effekt sitter i ca 4 veckor och försvinner sedan. DAP lär också finnas som spray och doftavgivare som man kan sätta i vägguttaget. Halsbandet kostar ca 350-400 kronor receptfritt på Apotek eller hos djurkliniker. Halsbandet finns även att köpa via nätet, fast kanske är det alternativet i senaste laget till nyårsafton..

Läs mer om DAP-halsbandet här.


Till alla hundägare, vänner, bloggvänner och alla andra goa människor vill jag och Kenneth önska ett riktigt

Gott Nytt År!

tisdag 22 december 2009

En riktigt God Jul!


Till alla som tittar in på min blogg, vänner som jag känner och bloggvänner som jag personligen inte känner men ändå tycker att jag gör det..

Jag är så glad att ni finns!!

Till alla er vill jag önska en riktigt, riktigt

GOD JUL!

söndag 20 december 2009

Menieres sjukdom

Jag har troligtvis drabbats av Meníeres sjukdom. Det är en kronisk sjukdom som ger yrselattacker i kombination med hörselnedsättning och tinnitus. Jag har haft hörselnedsättning och tinnitus på ena örat i några år nu, men det är första gången jag har yrsel. Jag fick åka in på sjukhus på Luciadagen pga av plötsligt insättande yrsel och kräkningar.

Just nu känner jag mig ständigt smått berusad pga yrseln. Det är jobbigt. Jättejobbigt.

Jag väntar på att få komma till Öron efter helgerna.

Förhoppningsvis är yrseln övergående (den kommer ofta i skov har jag läst) Jag hoppas innerligt det! Som det är nu är jag invalidiserad. Kan inte ens köra bil. Tur att jag har en man som är otroligt hjälpsam och förstående.

Men så här kan jag ju inte fortsätta ha det!!


Är det någon som har samma erfarenhet?

torsdag 17 december 2009

Tack Lars Eric!

Ett stort fång av blommor vill jag ge en person idag som betytt mycket för mig de senaste veckorna.

När Telia bestämde sig för att vid nyårsskiftet lägga ner alla privata hemsidor som ligger på deras server, så fick jag nästan panik. Min hemsida var i fara! Min hemsida som jag jobbade så mycket med när det begav sig (2003) och som varit en källa till så mycket glädje för mig genom åren. Jag visste att hemsidan inte var up to date - det var länge sedan den uppdaterades och filer saknades - men jag ville så gärna rädda den från undergång.

Då kom Lars Eric som en räddande ängel! Han har plockat ihop alla inkompletta filer, kopierat, skapat nya filer och tagit bort andra, fått ihop allt på nytt och lagt ut hemsidan på sitt eget webhotell http://www.demopoolen.se/. Lars Eric har sitt finger med i många andra hemsidor här i västra delen av kommunen och det känns tryggt att min hemsida nu också ingår i den alliansen!

TACK Lars Eric för all hjälp! Jag vill önska dig och din familj en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Och du - GRATTIS på födelsedagen idag!!

måndag 14 december 2009

Ragnhild Stenmark 1912-1929

Lungsoten eller TBC var förra seklets stora folksjukdom i Sverige. Bakom namn som bröstilska, hektisk feber, lungröta, tvärsot och tvinsot dolde sig den sjukdom som vi idag kallar TBC. Under de värsta härjningsåren förlorade omkring tio tusen personer per år livet till följd av sjukdomen.

Den vanligaste formen av tuberkulos var lungtuberkulos som svarade för nära åtta av tio sjukdomsfall. Sjukdomen drabbade alla samhällsklasser, men särskilt hårt i miljöer med trångboddhet och dålig hygien.

I slutet av 1800-talet började man att mobilisera krafter på allvar för att hejda sjukdomen och 1896 bestämdes det att ett antal sanatorier skulle uppföras för att de som var sjuka skulle få möjlighet att få behandling, vila och närande mat. Många tillfrisknade, medan många trots behandling och vila avled i den fruktade sjukdomen. Inte förrän vid mitten av förra seklet, när streptomycinet och antibiotikan kom, kunde sjukdomen hejdas och sanatorierna upphöra som behandlingshem för TBC-sjuka.

Många av dem som dog var mycket unga. Idag fick jag en rörande berättelse av Göran Stenmark om hans farfars TBC-sjuka syster Ragnhild. Hon gick en alltför tidig död till mötes endast 17 år gammal. Några månader innan sin död 1929 skrev hon en dikt till en älskad vän; en dikt som hittades långt efter hennes död.

Så här skriver Göran:

"Det är roligt att finna sånt här i ens egen släkt när man forskat i så många år och tror att man funnit och utrönt allt. När farmor dog 2005 fann min pappa dikten som ingen kände till. Han hade själv aldrig hört talas om att Ragnhild hade en sådan diktarådra, men som han säger, sånt gömde man ofta på och framförallt om det gällde död och sjukdom."

Genom raderna av fakta om Ragnhilds sjukdomstid och i hennes dikt kan man ana den sorg Ragnhild känner, när hon förstod att hennes liv inte skulle bli långt. Ragnhild delade sitt öde med många andra unga människor som var drabbade av TBC, men det här är Ragnhilds korta levnadshistoria.

Ragnhild 1921.

"Rut Ragnhild Stenmark. Född 5/1-1912 i Selsjön, Resele. Dotter till bonden Sven Stenmark i Gårelehöjden och hans hustru Alma Olofsdotter.

Ragnhild vistades från den 27 januari till den 9 november 1926 på Äppelviken, d.v.s. Apelvikens kustsanatorium i Varberg Halland, och mellan den 4 juni 1927 till den 10 januari 1928 var hon intagen på sanatoriet i Sundsvall. Mellan den 11 januari och till den 26 April 1928 vistades hon på ålderdomshemmet i Junsele.

Därefter hamnade hon på Utanede sjukhem för tuberkulossjuka i Edsele socken från den 26 april till den 15 oktober 1928.
Åter hemma i Gårelehöjden från den 16 oktober 1928 till den 30 mars 1929, och därefter vistades hon på Örnsköldsviks lasarett.

Ragnhild ca 1924.

Ragnhild dog den 12/7-1929 på tuberkulossjukhuset i Örnsköldsvik (Örnsköldsviks lasarett) av tuberkulos (Tuberk. Pulm). Begravd i Junsele den 21 juli 1929."

/ Av Göran Stenmark.


I en anteckningbok har Ragnhild skrivit följande:

"Ett tok kan bli klok
om han läser i Ragnhild Stenmarks antekningsbok
för där finns guld och diamanter
i alla hörn och kanter."

Ragnhild Stenmark

Den 27 januari 1926 Äppelviken. 9 november reste jag därifrån 1926.
Sundsvall den 4 juni 1927 tills den 10 januari 1928
………? Fick jag 30/9 1927
Ålderdomshemmet den 11 januari 1928 till den 26 April 1928.
Utanede Edsele
den 26 April 1928 tills den 15 oktober 1928.
Hemmet
Den 16 oktober 1928 tills den 30 mars 1929"



Och här är dikten som Ragnhild skrev:

Ragnhilds farväl.

Kom yngling sista gången till mig, sitt här invid min sida,
min bortgångs stund vill jag hos dig du älskade förbli.
I dina händer låt min hand tills den blir kall få vila
och led mig du till fridens land, dit snart min själ skall ila.

Jag är beredd till gravens ro dock än tillbaka vända,
en suck till dig tack för den tro tack för vart hopp de lända.
O sköna Tröst att få bo kvar uti ditt trogna hjärta.
Nu gravens mindre fara har den döden mindre smärta.

Jag är dig kär, jag ser ditt väl, du skall mig länge sakna.
Mitt minne ofta för din själ skall klagande uppvakna.
Fastän sin fröjd ej blivit hålt de trogna löftesorden,
huru uti ditt öga föll sista blick på jorden.

Säg ej att du mig följa vilja vill nej dina dagar höra
ditt fosterland den ära till, jag skall ditt hopp ej störa.
Blott min mig som en ungdoms dröm den tiden besannat om hälsning.
(en rad som är borta, men det går att upprepa föregående)

Du gav vad jorden skönast har en kärlek sen som våren
men himlens gåva bättre när en grav i ungdomsåren
farväl en vingad lilja fri, jag lyfter från min stängel.
Jag fick ej här din maka bli jag blifver där din ängel.

Torsdagen den 14/2 1929. Ragnhild Stenmark, Gårelehöjden



Tillägg:
Göran Stenmark är förutom släktforskare en mycket duktig underhållare, berättare och musikant. Hans forskar- och musikerkollega Lena Eriksson som spelar nyckelharpa, har tonsatt Ragnhilds dikt och visan ingår nu i deras repertoar.

TACK Göran för att du berättade!


Uppdatering den 23 okt. 2012.

Göran berättar här historien om Ragnhild i ett radioprogram "Släktband" den 22 okt 2012. Så här skriver Göran:
"Lungsoten/TBC. Är det något som verkligen satte prägel på tillvaron under första halvan av 1900-talet så var det detta. I samband med mina forskningar omkring farfars syster Ragnhild Stenmarks öde fördjupade jag mig i andra öden i Junsele. T.ex. mellan 1900-1941 dog ca 250 personer i lungtuberkulosen från vår socken. Märk att de flesta härifrån inte hamnade på Österåsen utan på andra sanatorier, för målet var ju att få så annorlunda klimat som möjligt. Apelviken i Halland och Ö-vik."

 Hör Göran berätta här:
 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/106832?programid=2068

lördag 12 december 2009

En promenad i svag vintersol..

Från dagens promenad till Långnäset tog jag dessa bilder. Minus 2 grader. Fortfarande har vi knappt någon snö. En svag vintersol tittade fram och det kändes så härligt! Kanske finns det hopp om bättre väder än vi haft de senaste veckorna?


En svag is ligger på Storsjön - men än dröjer det innan jag vågar åka skidor på sjön...

Inte förrän jag öppnar fotot i datorn ser jag att jag fångat en slags boj på bild! Vad används en sådan till, tro?


Och givetvis följde go´ Pontus med!

onsdag 9 december 2009

August Lind (1853 -1940) i Westerås, Junsele

I mitt förra inlägg om skogsbyn Westerås/Västerås i Junsele skrev jag om besöket där och till den stuga som August Lind med familj hade bott. Det blev en trevlig utflykt till en skogsby som tidigare varit okänd för mig. Mitt intresse för denna familj kom sig av att August i sitt andra äktenskap var gift med en äldre syster till min farfar; Hilma Katrina Berglund född 1882.

Jag har fått en gammal tidningsartikel och ett kort med August och hans första familj av Ulrika i Umeå. Artikeln från 1937 handlar om hennes farfars farfar August Lind som skulle fylla 84 år samma år som artikeln skrevs. Tack Ulrika!





August Lind föddes i Ölme socken i Värmland den 11/8 1853 som äldste son till soldaten Olof Andersson Lind f 1831 och hans hustru Maria Stina Olsdotter f 1835. De fick sammanlagt nio barn tillsammans.

Till vä: August Lind som ung.

Vid 19 års ålder fann August stugan i Ölme för trång. Han lämnade hemorten och vandrade till Bofors där August fick anställning vid kanalbygget och senare som järnvägsarbetare på järnvägen mellan Bofors och Degerfors. Ett par år senare vandrade August vidare till fots från Nora till Köping. Därifrån tog August båt över Stockholm, Härnösand till Sollefteå.



Vid 21 års ålder kom August till Junsele där han så småningom fick arbete i skogen. Våren 1880 flyttade han till Westerås med sin nyblivna hustru och dotter. August arrenderade där ett torp av skogsbolaget för 175 kronor per år. Husen var dessvärre taklösa och skogsbolaget vägrade reparera, så August fick själv bygga nytt tak på torpet.


August Lind ohh Sara Caisa Adamsdotter med bland andra barnen Robert Emanuel (i Augusts knä) och Gustaf Adolf (sittande längst fram)


August gifte sig första gången 1879 med Sara Caisa Adamsdotter född 1860 i Tarasjöberget, Junsele. Paret fick sju barn. Sara Caisa dog redan år 1900 när yngsta barnet bara var två år. Hustrun dog under tragiska omständigheter i sitt hem. Läkaren som skulle komma fick höra att det var i stort sett omöjligt att ta sig till Westerås vilket gjorde att han avstod att åka dit, och Sara Caisa dog. Året efter gick en svår difteriepidemi i trakten. Tre av Augusts barn låg sjuka och vid det tillfället gjorde doktorn ett besök. Om barnen överlevde sjukdomen vet jag inte.


Fr. vä: Hustrun i andra äktenskapet Hilma Katrina Berglund och August Lind med barn. Vilka? Längst till hö. (sittande) Augusts son Robert f 1891. Kortet taget i hemmet i Västerås.


År 1907 gifte sig August på nytt. Denna gång med den nästan 30 år yngre Hilma Katrina Berglund född 1882 i Hömyra, Junsele. Hilma hade en dotter med sig i boet, Ester född 1904, och fick sedan ytterligare fem barn i äktenskapet med August.

Utanför huset i Westerås.
August arbetade i timmerskogen i 55 år och var dessutom flottningsförman i ditriktet. Han verkar ha varit en kärnfrisk, spänstig och aktiv herre som inte alltid var sina hustrur trogen. Det sägs att August hade flera utomäktenskapliga barn på bygden...


Anna, Hilma och August Lind. Sonen Theodor t.hö. Ca 1934-35. (Tack för fotot Stig Sahlin)

När artikeln om August Lind skrevs år 1937 var han fortfarande vid 84 års ålder aktiv med kor och höbärgning. August berättar också att det blivit mycket bättre i Westerås för snart skulle de få en väg till byn! Men någon "telefontråd och lysetråd" fanns inte och inte heller fanns någon handelsman kvar, där man kunde köpa fotogen till lampan..

August Lind dog 1940 i Westerås och hans hustru Hilma Katrina dog 1957.



                                            August Linds familjegrav på Junsele kyrkogård.


Om Westerås/Västerås nybygge i Junsele har jag fått följande av Göran Stenmark:

"Västerås är en liten s.k. fjällby i norra delarna av Junsele socken. Den nämns i kyrkans husförhörslängd första gången 1854 men själva nybygget noteras som beviljat 1855 med 48 frihetsår. Nybyggarna tilldelades dessa år utifrån den tid man beräknade att det behövdes för att få marken att kunna avsätta skatt. Mark behövde brytas och odlas samt att nödiga byggnader fanns innan man kunde få någon utkomst att bli skattebärande.

Noterat ”Westerås 24 seland ingår i half skatt 1891”


På avvittringskartan från år 1856 kallas Västerås för Tannsjö nybygge. I kyrkans husförhörslängd nämns det dock Westerås 1854 och i jordeboken där nybygget noteras som beviljat 1855 med 48 frihetsår.

Källor:

-Tidningsartikel i VK 1937
-Ulrika/ättling till August Lind
-Göran Stenmark


Uppdatering mars 2013.



"Ang. Västerås: Nybygge till Tannsjö i Bodum, hörde kyrkligt till Dorotea. Nybygge 1824,

skattelagt 1834, odlingskrav: 2 kappland per år av åker och äng så mycket som gick på ett lass.
Avvittring. 24 seland, uppodla
30 tunnland åker och odlingsmark. Hela arealen 1866 hektar.
Avverkningskontrakt mellan handelsmannen Thomas Thiis och åbon Erik Hällqvist, 8 seland och åbon Salomon Ersson 16 seland på 50 år . Kontrakt skrivit 3 okt 1875. säljarna hade samma dag fått lagfart på sina delar."

Tack Ulla Ramne, Junsele!







måndag 7 december 2009

Ursäkta...

... min dåliga uppdatering just nu! Jag är lite "busy" med arbete och annat, men förhoppningsvis så ska det lugna ner sig till jul.

Jag kommer snart igen!

Ett frustrerande och irriterande moment just nu:

Telia har fått för sig att alla hemsidor som ligger på deras server ska raderas vid årsskiftet!!! Jag har sedan många år en hemsida om bland annat släktforskning på Telias server; en tjänst som Telia erbjudit sina kunder gratis hitintills, men nu är det slut med det. Vill man fortsätta ha sin hemsida på Telia kostar det minst 140 kronor i månaden.

Jag har ingen lust att använda mig av Telias tjänster mer och det innebär att jag måste hitta en annan lösning. Jag vill så gärna ha hemsidan kvar ute på nätet, och jag arbetar febrilt just nu att hitta en lösning.

Tack och lov finns det hjälpsamma människor som vill hjälpa mig att hitta en lösning och jag säger bara så här tills vidare...

Tack snälla!!

Om Telias s.k. service till sina kunder ska vi tala tyst om...

Är det flera som drabbats av att Telia drar in tjänsten "Personlig hemsida"? Hur gör ni?

tisdag 1 december 2009

Grattis Björn!


Den underbare skådespelaren Björn Gustafsson, "Dynamit-Harry", fyller 75 år idag!

Att Björn dessutom har rötter i Näsåker, visste jag inte förrän idag när jag läste Magnus blogg.

GRATTIS!