Translate

torsdag 27 augusti 2009

Hastbullar



Min mamma brukar ibland göra något som heter "hastbullar". Det är några slags enkla bullar som hon bakar när hon behöver göra något gott till kaffet i "all hast". Jättegoda bullar faktiskt; speciellt när de är färska. Jag trodde att det möjligen var ett recept från 1950-talet, men när jag häromdagen tittade i en gammal "Husmodern" från 1929 så fann jag denna reklamsida. Reklamen handlade egentligen om det gamla bakpulvret Rumford, men receptet på hastbullar fanns med!

Kul! ;)

måndag 24 augusti 2009

Resan till Paris nyåret 1968/69.


Jag vet inte varför jag i morse plötsligt tänkte på en resa jag gjorde till Paris nyåret 1968-69.

Jag mindes plötsligt inte inte hur, eller på vilket sätt, jag och min väninna reste dit.... Med flyg eller med tåg?

Jag har trott, att jag bara rest en gång med tåg till Europa - nämligen till Eckenförde 1966 - och därför låg jag i morse och funderade länge på hur jag och min väninna egentligen reste första gången vi reste till Paris.... ? (vilka tankar man kan få tidiga morgontimmar! ;))

Att vi flög till Paris sommaren 1969 minns jag däremot väl - ankomsten var den 14 juli och när vi anlände till Paris den dagen så var flygplatsen och staden fylld med människor som firade den franska nationaldagen.

...men jag minns i n g en t i n g av resan tur och retur med tåg till Paris nyåret 1968-69...

Jag var tvungen att titta i mitt gamla album, och mycket riktigt..; under kortet ovan står tydligt "Avresa från Centralen" !


Varför minns jag inte den tågresan?

Jag blir såå fundersam - och faktiskt smått orolig...


Har jag drabbats av en demenssjukdom....?

lördag 22 augusti 2009

Nödåren 1865-1869 i Ådals-Liden

Bild från Wikipedia: "Illustration av svälten i Norrland ur tidningen Fäderneslandet, 1867. En moder ligger döende medan sonen äter på en känga och en man täljer bark från trädet utanför."

Nödåren 1865-1869 i Sverige var mycket svåra. Missväxten drabbade främst den fattiga befolkningen i Norrland och Finland vilket ledde till att tusentals människor dog. Människor fick leva av barkbröd och gröt gjort av lavar för att överleva. År 1867 var svälten som värst och svälten bidrog till att emigrationen ökade markant från Sverige till Nordamerika dessa år.

Magnus har på sin blogg om Ådals-Liden gjort ett sammandrag av provinsialläkarens årsberättelser för nödåren 1863-1869 i Sollefteå distrikt. Jag har i min ägo kopior med ett sammandrag av kommunalstämmans protokoll i Ådals-Liden nödåren 1865-1869, framställt av hembygdsforskaren Paul Lundin, som jag kan komplettera det Magnus har skrivit om.



Här följer utdrag ur Ådals-Lidens kommunalstämmas protokoll nödåren 1865-1869. Nedtecknat av Paul Lundin och redigerat av mig.


Utdrag ur 1865 års kommunalstämma:

Missväxten synes ha börjat redan 1865 då det från en stämma den 26 nov. beslöt att ingå med begäran till regeringen om ett penninglån a´ 5.000 riksdaler rdt efter sommarens svåra missväxt med kalla vindar och svår frost natten mellan den 2-3 september.

En nödhjälpskommité tillsattes av kyrkvärden Erik Henriksson Lidén (ordf.), skolläraren Oscar Frisendahl, f. nämndemannen Anders Hansson i Norrmoflo, lanthandlare Erich Michaelsson Lidfors i Rå. Kommitén utökades året därpå med bonden Johan Jansson i Forsås och gästgivaren Erik Olofsson Bergfors i Näsåker.

Det beslöts vid stämman att p.g.a. missväxten skulle skolläraren erhålla kontanter, 25 riksdaler rdt istället för spannmål.

Det klagas över det allt mer utbredda tiggeriet. Man anser sig inte kunna hjälpa andra än de bofasta inom socknen.

Då fattigkassan var så gott som uttömd genom den stora hjälpbehovet, beslutades om en extra debitering av 25 öre per mantalsskriven person inom socknen.


Utdrag ur 1866 års kommunalstämma:

Sockenstämma den 7 jan: Många fattiga har sökt hjälp hos kommunalstämman. 12 namngivna personer, ensamma och äldre samt några torpare, hantverkare och änkor med stora barnkullar upptas och skolan erhåller 1/4 tunna korn.

En äldre lappkvinna, Cecilia Arvidsdotter, som under några år vistats inom socknen, men är skriven i Vilhelmina, skall utvisas och hemsändas till moderkommunen. Senare visar det sig att lappkvinnan är avförd som obefintlig ur Vilhelmina kyrkböcker, och hon blir återsänd till Ådalsliden som får ansvara för hennes vidare försörjning.

Sockenstämma den 25 mars: Stämmans ordf. trävaruhandlare Per Engman i Näsåker, informerar om att församlingen beviljats ett statligt understöd av rågmjöl till ett värde av 2.000 riksdaler rdt. Av vice pastor Nils Friesendahl har församlingen/socknen inköpt 5 tunnor korn för ett pris av 17 riksdaler rdt/tunna.

Från en stämma i april berättas att ett parti rågmjöl inkommit från Länsstyrelsen och även begärda lån från regeringen beviljats. Till att börja med köper stämman in 200 tunnor korn.


Utdrag ur 1867 års kommunalstämma:

Stämma den 10 sept: Stämmans ordförande Per Engman omtalar att församlingens totala invånarantal är 1400 personer. Stark frost de första nätterna under september. Sommaren har varit blåsig med nordliga vindar - skörden har varit minimal.

Det finns 73 hushåll med sammanlagt 364 personer som är utan mat och som måste hjälpas. Stämman hade begärt 3.000 riksdaler rdt i lån av regeringen men bara erhållit 1000 riksdaler. En tunna korn kostar 26 riksdaler och en tunna råg 30 riksdaler i inköp.


Utdrag ur 1868 års kommunalstämma:


Stämma den 2 feb: Det finns inget sädeskorn inom socknen.

Stämma den 1 mars: Länsstyrelsen har anslagit 40 tunnor korn för de nödlidande inom Ådalslidens socken. Länsstyrelsen har också anslagit pengar till nödhjälpsarbete i form av vägarbeten från reselegränsen till Forsnäs:

- För näsåkersdelen gäller omläggning av vägen vid Galtryggen, Bjäsdalsbackarna i Lidgatu och Skröttardalen i Näsåker. Som arbetsledare för nödhjälpsarbetet utsågs gästgivaren Erik Olofsson Bergfors i Näsåker.

- Vidare förbättring av vägen vid Krånge med ny bro över Kilforsbäcken under ledning av snickaren Erik Ersson Gradin i Kränge. Arbetsledare utsågs Per Hansson d.ä. i Norrmoflo.

- En ny landsvägsbro över Kilån under ledning av nämndeman Nils Ersson i Sundmo.

- Utdikning av några myrar i Häxmo och Forsås byar under ledning av bönderna Erik Hermansson i Åhs och Paul Eskilsson i Häxmo.

Stämma den 12 juni: Stämmans ordf. meddelade att 8 mattor mjöl fanns att hämta i Sollefteå och 40 tunnor råg och korn i Härnösand. Det beslöts att nämndemannen Hampe Lidholm i Lidgatu skulle ombesörja transporten från Sollefteå och ordf. Engman transporten från Härnösand. Det beslöts att varje forman skulle ta 4 tunnor per lass och av detta skulle formannen få erhålla ½ tunna per lass.

torsdag 20 augusti 2009

En vanlig dag

En cappuccino. Visst är det vackert mönster? (Nej, det är inte jag som gjort det...).
Jag tror att jag måste börja ta med mig läsglasögonen när jag går ut och handlar. Igår skulle jag köpa mjölk och hårschampo.

Jag kom hem med filmjölk och diskmedel! :)


Och vad är det för väder idag; jo, REGN - fast prognosen visade SOL! Jag blir så trött...

Men igår sken solen hela dan. Varmt och ljuvligt. Plockade 10 liter blåbär som jag sedan satt och rensade ute i solskenet. Därefter var det dags för gräsklippning igen. Och en kvällspromenad med maken.

Tänk, vad glad jag är idag som gjorde allt detta igår.


Idag, när det regnar...

måndag 17 augusti 2009

En händelserik resa i Tyskland.. Eckenförde, Lybeck mm

Att köra bil i Tyskland är ett riktigt äventyr, minsann! ;)

Det gäller att vara skärpt hela tiden och ha ögonen med - om inte, så hamnar man lätt utanför den fil eller väg som man hade tänkt köra. Hastigheterna är höga, vägskyltarna är små, väldigt små, och har man hamnat i fel fil på autobahn så är det "kört"! Att komma rätt igen kräver många mils extra körning om man inte har turen att hitta någon som vill lotsa rätt. Jag, som trodde att tyskarna var ett organiserat folk, men ett mera rörigt vägsystem kan jag inte tänka mig! I synnerhet om man inte håller sig till autobahn hela tiden...

Tack och lov är nordtyskarna ett mycket vänligt folk och alla vi stötte på ville gärna hjälpa till när vi hamnat fel. Jag förstår nu i efterhand att en GPS i bilen hade kunnat underlätta körningen och vägvalen. (Jag har beställt en GPS , men det är så dags nu! ;))

Men allt gick bra. När vi kom till Danmark kunde vi slappna av. Där var det bra skyltat och lugnare trafik. Det kändes riktigt vilsamt att susa fram på motorvägen i det danska landskapet!


Ett av de många vackra husen på barnhemmet i Eckenförde.


"Haus vier" finns fortfarande kvar - där jag bodde 1966..


En gammal bild från barnhemmet i Altenhof Eckenförde

Det blev många kära återseenden i Tyskland. Vi åkte bland annat till ett barnhem i Eckenförde där jag arbetade ett halvår när jag var mycket ung. Barnhemmet var numera även ett rehabiliteringshem för barn med särskilda problem. Jag hade dock svårt att känna igen barnhemmet som delvis var ombyggd, Även staden Eckenförde hade vuxit och var mycket större än jag mindes. Jag lärde mig tyska ganska snabbt eftersom jag var med barnen mest hela dagarna. Personalen var mycket trevliga och jag fick vänner som jag umgicks med på den lilla fritid jag hade. Vistelsen på barnhemmet blev en lärorik och minnesrik tid i mitt liv.

Jag fick glädjen att få träffa en av sönerna till barnhemmets grundare och dåvarande chef, Christian Schreiber. Sonen Christoph förestår numera barnhemmet och kunde berätta att hans far fortfarande levde men var sjuklig. Det kändes väldigt roligt att gå runt och återse barnhemmet där jag har så många fina minnen av barnen och alla goa människor som jag umgicks och arbetade med.

Min man ville återse en plats utanför Hamburg som han besökt ett flertal gånger för ett tjugotal år sedan. Tyvärr var det vackra huset, som Kenneth gästade, öde och tomt, men vi fick istället tillfälle att träffa ett par andra tyska vänner som vistats mycket i Omsjö.

I Lybeck bodde vi en natt på ett ovanligt och gammalt hotell. Huset var byggt på 1500-talet på rester av ett ännu äldre hus från 1200-talet. Ägaren till hotellet var också gammal - en f. d. historielärare. Han såg en ära i att bevara hotellet och huset som det "alltid" sett ut. Han berättade gärna om husets gamla historia. En historielektion om den gamla hansestaden Lybeck fick vi också på köpet! Trädgården bakom hotellet var helt igenvuxet och belamrat med gamla saker. Den gamle mannen var en riktig samlare. Rummet var dock modernt och jättefint.

Men en gammal trådlös radio på nattduksbordet kändes helt rätt!


På ett av våningsplanen stod dessa möbler. Fotot på byrån (inte min man som syns i spegeln ;) föreställer modeskaparen Carl Lagerfeld med en dedikation..



En gammal trådlös radio på rummet (tyvärr dålig skärpa på kortet)


PS. Att vi gick vilse i två timmar på natten innan vi hittade tillbaka till hotellet efter en sen middag (och sov över frukosten), kan vi inte skylla någon för...

Vi hade helt enkelt glömt kartan på hotellet! :)

söndag 16 augusti 2009

Helligdomsklipperne







Helligdomsklipperne på Bornholm var mäktigt. Vassa och vindpinade klippformationer ute i vattnet och vid stranden finns hål och grottor. Vi gick inte ner och kollade, men de finns... ;)

Det milda och fuktiga klimatet på ön gör att det är en otrolig växtlighet. Många ovanliga trädarter växer på Bornholm och skogarna ser ut som en riktig trollskog.


Det bästa på Bornholm är nog det ständigt närvarande havet. Här ett fönster från Konstmuseét (som ligger alldeles invid Helligdomsklipperne) där utsikten mot havet blir ett konstverk i sig.

onsdag 12 augusti 2009

Konstmuseét på Bornholm









Ett besök på Bornholm ingick i vår resa. Bornholm är verkligen värd ett besök. Kanske främst för den vackra och frodiga naturen, de små pittoreska städerna vid havet, men även för den goda inhemska maten. Gudhjem är en gammal medeltidsstad som är otroligt vacker. Där åt vi bland annat en underbart god middag vid havet som bestod av Bornholms specialitet rökt sill och andra goda fisksorter. Jättegott!

Bornholm anses som konstnärernas ö. I förhållande till sitt invånarantal har Bornholm den högsta koncentrationen konstnärer och konsthantverkare i Europa.

I ett av Bornholms vackraste naturområden, vid Helligdomsklipporna strax utanför Gudhjem, ligger Bornholms Konstmuseum. Ett konstmuseum jag absolut ville se. Det är en fantastiskt vacker arkitektoniskt och spännande vit byggnad byggd 1993 - en byggnad som i sig är som ett konstverk med många vackra fönster mot naturen och havet utanför. Längs den nästan sydländska "gatan" i museét finns ett auditorium (där en ensemble övade när vi besökte museét), café och museumsbutik.

I de olika utställningssalarna visar museét året runt särutställningar med dansk och internationell konst. I museét finns också många värdefulla samlingar av måleri, skulptur och konsthantverk samlade. Där finns konst från början av 1800-talet och fram till våra dagar. Exempelvis "Helligdomsklippen ved Rø", målad av Michael Ancher. Michael Ancher sätts väl oftast i samband med Skagen i Danmark, men han var ursprungligen från Bornholm och vände livet igenom tillbaka till sin födelseö.


Konstmuseét ligger otroligt vackert alldeles intill havet och Helligdomsklipporna. Bilder från den promenaden längs havet och klipporna kommer i nästa inlägg.

måndag 10 augusti 2009

Magnus Uggla revy i Karlshamn


På väg ner till Tyskland stannade vi till i Karlshamn och lyckades få biljetter (bara ströbiljetter fanns kvar) till Magnus Ugglas revy i Karlshamn. Revyn är ett resultat av den TV-serie som gick i vintras: " Var fan är min revy".

Anders Björkman i Expressen skrev så här om revyn:

"I tv i vintras var Magnus Uggla ute och letade talanger under titeln "Var fan är min revy?". Hittade han några? Knappast. Men han hittade en revyscen i Karlshamn, en klassisk folkparksteater med sittplats under tak och inga väggar längst bak för ståplatspubliken.

Nostalgi redan där och första akten bara brakar i gång, när Uggla lyfter på den höga hatten för sina föregångare.

Orgier i ordvitsar. Kupletter med spottande tydliga konsonanter som Karl Gerhard. Orgier i ordvitsar med sina komiker Annika Andersson och Per Andersson - som på Casinorevyn. Och han låter sin primadonna, proffsiga musikalstjärnan Hanna Lindblad, sjunga en modern version av "Banne mej", som Povel Ramel en gång skrev till Brita Borg. Fyndigt, aktuellt, ofta roligt och presenterat i blixtrande tempo.

"Mamma Uggla"
Nostalgin tacklas på ett annat sätt när Uggla öppnar andra akten med en hårdrocksversion av Karl Gerhards "Jazzgossen". Och sedan kör en parodisk musikal på egna hits efter känd förebild. Titeln är förstås "Mamma Uggla".

Starka gästartister har han. Annika Anderssons lågmälda komik fungerar som EU-ansvarig för att alla städer ska få en egen slogan. Och hennes musikaliska fanfar är - vad ska man säga - annorlunda.

Hanna Lindblad visar sin klass i en rockig dansant version av Lill-Babs-hiten "En tuff brud i lyxförpackning".

Och Per Anderssons humor dominerar, från lystet levererade lågvitsar till pricksäker parodi på Mikael Wiehe."


Jag vågar påstå att det var den bästa revyn jag sett på mången god dag! Vilka texter! Vilken show!

Jag skrattar än..

En underbart trevlig kväll!

söndag 9 augusti 2009

Flygbilder över Resele

 
Vy över Resele.


Tängstaniporna. Resele.



Holme, Resele. Copyright Harriet Boman.


Flygbilder över Resele. Ångermanälven rinner rakt genom Reseles många byar. En av de vackraste bygder jag vet.

Bilderna är tagna av Harriet och Dick satt vid flygplansspakarna.

TACK Harriet och Dick för bilderna!


Uppdatering:

Harriet kommenterar så här: "På första bilden så syns Hundforsberget i fjärran. Längre ned skymtar Moforsens kraftverk. Tängstabron skymtar i mitten. Byn till vänster är byn Tängsta och längst ned en bit av Omnäs by. På högra sidan syns byn Sorte längst upp sedan kommer Höven och Hövensinget. Byn Rödsta ligger mellan Sorte och Höven.

Högra sidan kallar vi norrsidan och vänstra är södra sidan fast det är inte riktig rätt väderstreck."

Näsåker - flygbilder

 Näsåker. Ångermanälven med Nämforsen. Prästnipan med Hembygdsgården i fronten.



 Näsåker. Ångermanälven med Nämforsen och Laxön.



Näsåker. Ångermanälven med Nämforsen till vänster i bild.  Copyright Harriet Boman.





Här kommer fler bilder! Bilderna visar Näsåker från ovan. Visst är det vackert?

Bilderna är tagna av Harriet och hennes man Dick sitter vid spakarna i flygplanet.

TACK snälla ni för korten!

lördag 8 augusti 2009

Omsjö - flygbilder

                                                   
                                                  Karvsjön till vänster - Storsjön till höger.





                        "Lill-Annas" (Åkerström) gård; mitt i bild - nuvarande ägare R. Nilsson.




                                                                        Karvsjön.





                                 Karvsjön; med Omsjö Camping till höger i bild.  Bilder: Copyright Harriet Boman.


Dessa flygbilder väntade på mig när jag kom hem från en längre resa igår. Jisses, vad glad jag blev! Bilderna visar Omsjö "von oben", och det är min släkting och vän, Harriet, som tagit dem. Hennes flygande man, Dick, körde planet som häromdagen gjorde en tur runt Omsjö.

Ett stort och varmt TACK, Harriet och Dick!