Translate

fredag 10 februari 2006

Fjällblommans hemlighet



På vår fjällvandring till Kebnekajses sydtopp för ett par år sedan fotograferade jag flera fjällblommor. Det blev en intressant uppgift att ta reda på vad dessa blommor hette när jag hade framkallat korten. Speciellt ett av dem blev intressant, eftersom det visade sig att blomman jag fotograferat var en mycket välkänd medicinalväxt som har toppat försäljningen av hälsopreparat i flera år. Blomman heter Rosenrot Rhodiola rosea och har blivit en "örternas superstar". Blommans rot har en svag doft av ros, vilket gav Linné inspiration till namnet. Den kommer ursprungligen från norra delen av Skandinavien, Island, Grönland, Sibirien, norra Canada och Alperna.

De goda effekterna av denna blomma sägs vara att den ökar den mentala förmågan, minskar stress och lugnar vid nervositet. Rosenrot har använts länge i de nordiska länderna; dels för att stärka håret vid sköljning, men även för att stärka det som finns innanför skallbenet. Redan vikingarna använde blomman för att orka med sina tuffa turnéer och för att bota baksmälla. Rosenrot innehåller dessutom mycket C-vitamin. (uppgifterna är tagna ur den populärvetenskapliga tidskriften Prosana.)

Jag funderar lite på om man ska pröva fjällblommans hemlighet?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Inkan!
Rosenrot finns att köpa på hälsokostaffärer. Jag har själv köpt en ask (dyrt....) men har inte provat ännu. Uppgifterna om rosenroten har jag tagit ur en vetenskaplig tidskrift, Prosana, så effekterna av den bör vara vetenskapligt bevisade.

Akvarellen av Laila Wikström är också ett vykort. Hon kommer till Österåsen ibland för att måla, så därför har de massor av hennes underbara akvarellkort till försäljning. Ulla Ekh känner jag inte till så mycket - men diktstrofen är fin, tycker jag.